SVAŠTA ZDRAVLJE

‘Imamo lijek protiv omikrona!‘: Britanci tvrde da su razvili terapiju koja se uspješno bori s novim sojem

Britanska farmaceutska tvrtka GSK rekla je u utorak da njezina terapija za liječenje covida-19 koja se temelji na antitijelima, a koju je osmislila s američkom tvrtkom Vir Biotechnology (VIR), učinkovita protiv svih mutacija omikron varijante koronavirusa SARS-CoV-2, javlja Reuters.

GSK je rekao da podaci iz rane faze studije koja još nije recenzirana i objavljena pokazuju da je njezine lijek Sotrovimab djelotvoran u borbi protiv svih 37 dosad poznatih mutacija na proteinu šiljastih izdanaka.

Prošlog je tjedna još jedan set podataka koji je prikupljen tijekom pretkliničkog testiranja pokazao da je Sotrovimab učinkovit u borbi protiv ključnih mutacija omikron varijante koronavirusa.

Sotrovimab je dizajniran tako da se zakvači za virusov protein šiljastih izdanaka, no otkriveno je da omikron ima neobično mnogo mutacija na tom proteinu.

– Ovi pretklinički podaci pokazuju da će naše monoklonsko antitijelo potencijalno biti uspješno u borbi protiv najnovije varijante koronavirusa, varijante omikron, ali i svih drugih varijanti koje je do sada identificirala Svjetska zdravstvena organizacija – rekao je direktor za znanost u GSK-u Hal Barron.

Monoklonsko antitijelo vrsta je proteina, odnosno antitijela koje je dizajnirano za prepoznavanje i pričvršćivanje na određenu strukturu – primjerice protein šiljka koronavirusa SARS-CoV-2. Monoklonska antitijela najbolje djeluju kada se daju u ranoj fazi infekcije.

GSK i VIR su bili razvijali tzv. pseudoviruse koji sadržavaju sve ključne mutacije koje su do sada uočene na koronavirusu i u laboratoriju su testirali njihovu reakciju na Sotrovimab, piše Jutarnji list.