DNEVNI SVAŠTA

Kraljevske ptice u dvorištu obitelji Hajduković

SARAJEVO, 9. maja (FENA) - Porodica Hajduković iz Lješeva kod Ilijaša gaji paunove već 20 godina, a trenutno imaju osam paunova, četiri bijela i četiri šarena. Paunovi se smatraju najljepšim pticama, a odlikuje ih raskošni rep koji se širi poput lepeze. Postoji nekoliko vrsta paunova, ali bijeli paun se smatra posebnim.(Foto FENA/Alma Pašić Delić)

Obitelj Hajduković iz Lješeva kod Ilijaša gaji paunove već 20 godina, a trenutno ih imaju osam, četiri bijela i četiri šarena.

Paunovi se smatraju najljepšim pticama, a odlikuje ih raskošni rep koji se širi poput lepeze. Postoji nekoliko vrsta paunova, ali bijeli paun se smatra posebnim.

(Foto FENA/Alma Pašić Delić)

– S uzgojem paunova sam počeo prije 20 godina kada sam i kupio prvi par od jednog stranca koji ih je zbog odlaska iz BiH morao prodati. Tada sam i prvi put vidio bijele paunove koji su me očarali – kazao je u razgovoru za Fenu Hilmo Hajduković.

Ističe da su svi paunovi koje danas ima iz njegovog uzgoja i da su vrlo rijetki jer ih je teško odgojiti dok su mladi.

.(Foto FENA/Alma Pašić Delić)

Ženka pauna snese do osam jaja najviše, a nakon 30 dana se izlegu mladi. Bijeli paunovi su rijetki jer ih je, pojašnjava Hajduković, vrlo teško odgojiti dok su mladi pošto se često razbole, a mogu biti i na meti vrana. Međutim, poslije toga vrlo ih je lako održavati jer se hrane kao i ostale ptice.

(Foto FENA/Alma Pašić Delić)

Mužjaci su ti koji imaju veliki kitnjasti rep koji može biti i veći od tri metra. Ženka odabire mužjaka na osnovi njegova izgleda, ali on joj se udvara i glasnim dozivanjem i plesom, a ne samo pokazivanjem raskošnog perja. 

Paunovi, kaže Hajduković, mogu živjeti  do 20 godina.

(Foto FENA/Alma Pašić Delić)

U mnogim zemljama ova vrsta ptica smatra se kraljevskom. Rodno mjesto bijelih pauna je, kako se vjeruje, drevna Indija. 

.(Foto FENA/Alma Pašić Delić)

VEZANO

Obiteljski liječnici na prvoj liniji fronta u doba pandemije koronavirusa

urednik

Efendić se razišao s Tuzla Cityjem

urednik

Mostarski vrtići počeli s radom (FOTO)

urednik