DNEVNI SVAŠTA Vijesti iz svijeta ZDRAVLJE

Nezaboravno iskustvo u prirodi u crnomorskom gorju Turske

Čari ljeta na planini

Svjež planinski zrak, ugodne temperature, manje gužve i prirodne ljepote samo razlozi su zbog kojih mnogi biraju odmor u planinama. Prekrasni krajolici turskog gorja na području Crnog mora dobra su alternativa za bijeg onima koji žele biti izvan užurbanog gradskog života. Daleko od tropskih vrućina, uživajte punim plućima u prozračnim planinama turskih visoravni pod otvorenim nebom…

Ordu, harmonija plave i zelene

U malom crnomorskom zaljevu na sjeveru Turske leži Ordu. Udaljen oko 150 km istočno od Samsuna i oko 180 km zapadno od Trabzona, s kojima je povezan obalnim autoputem. Ordu cijelim svojim dijelom izlazi na obalu Crnog mora, ima bujnu prirodu i povijesne lokalitete zbog čega je jedno od najposjećenijih turističkih mjesta ovog regiona.

 Çambaşı, Perşembe, i Keyfalan su tri najpoznatije visoravni. Ravničarski krajolik Perşembea poznat je po svojim krivudavim meandrima. To je tradicionalno mjesto održavanja natjecanja i manifestacija, folklora, koncerata, hrvačkih igara i konjskih trka. Plato Keyfalan, koji se nalazi na jugoistočnom kraju okruga Mesudiye, bogat je izvorima vode i životinjskim vrstama.

Nebo iznad Giresuna

Giresun je tipičan crnomorski grad bogate kulture i tradicije okružen gorjem. Visoravan Kümbet u istoimenom regionu prekrivena je pašnjacima i šumom. Planinska visoravan Sis u okrugu Görele ima najbolje rute za planinarenje, a na njoj se nalazi izvor mineralne vode poznate u regionu kao „gorka voda“. Bektas je također dobra destinacija za doživljaj autentičnog načina života u prirodi.

Zeleni raj Trabzona

Trabzon je jedan od najpopularnijih gradova na Crnom moru. Nastao na „Putu svile“, Trabzon oduševljava prirodnim ljepotama i bogatom historijom. Najbolje planinarsko mjesto za istraživanje je plato Maçka-Şolma. Okružena šumama, bujnim zelenilom i pitkim izvorima, ova visoravan pruža ambijent za psihički i fizički odmor. Plato Erikbeli, na 24 kilometara južno od Tonye, također ima slikovite krajolike. Visoravni Lustra i Karester, 20 kilometara od Çaykare i visoko iznad Uzungöla, jednog od najpoznatijih crnomorskih turističkih mjesta, poznati su po svojim bujnim travnjacima i veličanstvenim vidicima.

Planinski grad Rize

Rize, glavni grad istoimene regije, poznat je po strmim dolinama, potocima, historijskim dvorcima i ukusnom čaju. Planinsko, smaragdno zeleno mjesto, ušuškano u raskošno zelenilo odiše specifičnim mirom. Prostrani Ayder, jedna od najpoznatijih visoravni Turske, nalazi se 19 kilometara od Çamlıhemşina i naslanja na planinu Kaçkar. Kroz njene šume smrče, kestena, bukve i jele moguće su duge šetnje za ljubitelje prirode koji će na tom putu vidjeti i vodopade Gürgendibi i Gelintülü.

Artvin, dragulj Crnog mora

Kada je riječ o turizmu, Artvin je jedan od najvažnijih gradova crnomorske regije i Turske. Grad, sa svojih hiljadu nijansi zelene, ispunjen je visoravnima. Kaçkar i Kafkasör su dva najpoznatija platoa. Plato Kaçkar smješten je na južnoj padini planine Kaçkar i djelimično u Rizeu, a pogodan je za planinarenje. Prekrivaju ga prostranstva šuma u kojima živi divlji životinjski svijet. Na jugozapadu, na visoravni Kafkasör, samo 10 kilometara od centra, nalaze se prirodne atrakcije koje vrijedi vidjeti.

VEZANO

Strašan potres zatresao Grčku i Tursku, urušile se zgrade, Izmir pogodio i manji tsunami! (VIDEO)

urednik

U Izmiru poginula 51 osoba

urednik

Najmanje 62 mrtvih, očito da zemljotresi neće prestati

urednik