SVAŠTA

Prodaju meteorit s Mjeseca za 2,5 milijuna dolara

Aukcijska kuća Christie’s u četvrtak će na dražbi po cijeni od dva i pol milijuna dolara ponuditi jedan od najvećih meteorita s Mjeseca, težak više od 13,5 kilograma. 

Golemi kamen vjerojatno se odlomio od površine Mjeseca prilikom sudara s asteroidom ili kometom, a potom se srušio u području Sahare.

Nazvan NVA 12691, smatra se petim najvećim mjesečevim meteoritom pronađenim na Zemlji, gdje je dosad otkriveno samo oko 650 kilograma kamenja s Mjeseca.

“Taj osjećaj kada u ruci držite djelić nečega iz drugog svijeta nešto je što nikada ne zaboravljate. To je stvaran dio Mjeseca. Otprilike je veličine nogometne lopte, malo je izdužen, već i od glave”, kazao je predstavnik Christie’sa James Hyslop.

I poput mnogih dosad otkrivenih meteorita, ovaj je u Sahari pronašla osoba koja je željela ostati anonimna. Znanstvenici su sigurni da potječe s Mjeseca jer su ga usporedili s uzorcima stijena koje su na Zemlju donijele američke svemirske misije Apolo.

“U sklopu programa Apolo šezdesetih i sedamdesetih godina astronauti su donijeli gotovo 400 kilograma mjesečevog kamenja i stijena pa su znanstvenici uspjeli analizirati njihov kemijski i izotopski sastav te ustanoviti da odgovaraju određenim meteoritima”, pojasnio je Hyslop.

Meteoriti su vrlo rijetki i tek svaki tisućiti stiže s Mjeseca, što ovaj čini posebnim.

“Očekujemo velik interes svjetskih muzeja… To je prekrasan trofej za sve zainteresirane za povijest svemira i za istraživanja Mjeseca”, kaže Hyslop.

Dodaje da će se na dražbi ponuditi i privatna zbirka od 13 željeznih meteorita upečatljivih oblika koji se često opisuju kao “estetski” ili “skulpturalni” komadi, a vrijednost im je procijenjena na oko 1,4 milijuna funta.

VEZANO

Postao milijunaš nakon što mu je meteorit upao u kuću

urednik

Znanstvenici šokirani: Na Mjesecu otkrivena hrđa!

urednik

2014. godine u Zemljinoj atmosferi izgorio prvi međuzvjezdani objekt otkriven u Sunčevu sustavu

urednik