TEHNOLOGIJA

Beč: 200.000 pčela na krovu studentskog doma

Da su veliki gradovi privlačno stanište za pčele, već dugi niz godina pokazuju primjeri poput Beča. Međutim, da pčele borave u studentskom domu je sasvim novi pristup. Ove jeseni će pet pčelinjih društava dočekati studente doma “Viennabase19”.

Copyright: David Bohmann

Pet košnica sa ukupno 200.000 pčela postavljeno je na krovu jednog studentskog doma usred 19. bečkog okruga. O njima će brinuti bečko udruženje pčelara, a procjenjuje se da će na ovaj način biti moguće skupiti do 60 kg meda za studente koji borave u domu. U okolini doma nalaze se livade, za ispašu tokom ljeta dok će na jesen biti posađene i voćke.

“Viennabase19” je jedan od četiri studentska doma kompanije “base-homes for students GmbH“ koja je dio bečkog holdinga. Ova kompanija od 1963. godine nudi 1.600 modernih stanova za studente po povoljnim cijenama.

Copyright: David Bohmann

“Wien Holding je inicijator procesa modernizacije i razvoja u Beču i u velikoj mjeri doprinosi  oblikovanju i ostvarivanju strategije održivosti grada. Pčelinja društva na krovu “Viennabase19” ne samo da daju vrijedan doprinos održivosti, već i očuvanju vrsta “, smatra Sigrid Oblak, direktorica Wien Holdinga.

Copyright: David Bohmann

Udruženje pčelara u Beču “Wiener Bezirksimkerei” proizvodi organski med u svim okruzima. Njihov cilj je zbližavanje pčela i ljudi u gradu. Na ovaj način se podržava regionalna proizvodnja i daje doprinos očuvanju biodiverziteta u gradu.