TEHNOLOGIJA

Britanci testiraju aplikaciju za praćenje prijenosa Covida-19

Britanija počinje u utorak na otoku Wight testirati vlastitu aplikaciju za praćenje prijenosa covida-19 u nadi da će tehnologija i veći broj testiranja pomoći suzbiti prijenos koronavirusa.

Ujedinjena Kraljevina (UK) odabrala je drukčiji pristup nego ostale europske zemlje pa će se podaci obrađivati centralno, umjesto na samim uređajima gdje se može jamčiti veća privatnost.

Međutim, ministar zdravstva Matt Hancock rekao je u ponedjeljak da su privatnost i sigurnost podataka iznimno važne u razvoju aplikacije.

Svi stanovnici otoka južne obale Engleske, nekih 140.000 ljudi, moći će od četvrtka ‘skinuti’ aplikaciju, a zdravstvene službe imat će pristup od utorka. Svako tko ima simptome covida-19 ili je pozitivan na test, unosi pojedinosti u aplikaciju i na taj način počinje proces praćenja.

– Skidanjem aplikacije, štitite vlastito zdravlje, zdravlje svojih najmilijih i zdravlje vaše zajednice, rekao je Hancock na konferenciji za novinare u ponedjeljak.

Države žurno razvijaju aplikacije koje bi uz velik broj testiranja i programa praćenja kontakata trebale olakšati mjere izolacije kakve je nametnula većina zemalja i time ugrozila gospodarstva.

Britanija je odabrala centralizirani model pa se tako popis kontakata putem signala bluetootha pohranjuje u uređaj korisnika a kontakti i njihovi uređaji su anonimni. Ako korisnik ima simptome ili je pozitivan na testu, popis kontakata može se prenijeti aplikaciji koja analizira podatke i šalje signal uređajima za koje ocjenjuje da su bili izloženi riziku, primjerice na temelju vremena u kojem su se uređaji našli u blizini.

Matthew Gould, izvršni direktor grupe NHS (National Health Service’s technology) koja je razvila aplikaciju, objašnjava da je “u njezinu samom središtu pravo na privatnost”.

– Ona ne zna tko ste. Ne zna kome ste bili blizu, ne zna gdje ste, rekao je. HINA

VEZANO

U FBiH 26 novih slučajeva koronavirusa

urednik

U FBiH četiri nova slučaja zaraze koronavirusom

urednik

EU platio 336 milijuna eura za cjepivo protiv covida-19

urednik