TEHNOLOGIJA

Isporuke pametnih telefona u Kini porasle u travnju

Proizvođači u Kini isporučili su u travnju 17 posto više pametnih telefona nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, pokazali su službeni podaci objavljeni u utorak.

Proizvođači telefona isporučili su u travnju ukupno 40,8 milijuna mobitela, prema podacima istraživačkog centra kineske Akademije za informacijske i komunikacijske tehnologije (CAICT).

Brojke naznačuju početak oporavka tržišta za proizvođače poput Applea i Huawei Technologiesa a možda i normalizaciju šireg kineskog tržišta tehnoloških uređaja nakon epidemije koronavirusa.

CAICT nije objavio podatak o isporučenim uređajima s ugrađenim operativnim sustavom Android, ključni pokazatelj prodaje Appleovih pametnih telefona. U proteklim ih je godinama redovno objavljivao.

Savjetodavne tvrtke specijalizirane za sektor pametnih telefona, poput Canalys-a, IDC-a i Counterpoint Researcha, redom su izvijestile da su isporuke Appleovih telefona u Kinu u prvom tromjesečju porasle po jednoznamenkastoj stopi.

Huawei je pak u istom razdoblju uspio sačuvati ravnomjeran rast isporuka dok su njegovi kineski konkurenti Oppo, Vivo i Xiaomi pod utjecajem epidemije koronavirusa bilježili dvoznamenkasti pad, objavile su istraživačke grupe.

Apple i njegovi konkurenti ne objavljuju podatke o broju isporučenih telefona po regijama, napominje Reuters.

VEZANO

Kineski glečeri se tope alarmantnom brzinom

urednik

POMPEO TVRDI: Postoje “značajni dokazi” da je koronavirus nastao u kineskom laboratoriju

urednik

SAD upozorava da bi Kina mogla hakirati podatke o odgovoru na pandemiju COVID-19

urednik