DNEVNI ZNANOST

Dužnosnik NASA-e: Astronauti će do 2030. živjeti i raditi na Mjesecu

NOAA's GOES-13 and GOES-15 satellite image from March 31, 2014 and released on April 1, 2014 shows the low pressure systems in the eastern Pacific Ocean, over the United States' Heartland, and in the eastern Atlantic Ocean. All three lows have the signature comma shape that make them appear to be curled up dragons. REUTERS/NASA/Handout via Reuters (OUTER SPACE - Tags: ENVIRONMENT) ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS PICTURE IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS - RTR3JJ68

Prije kraja desetljeća astronauti će živjeti i raditi na Mjesecu, izjavio je Howard Hu, dužnosnik NASA-e .Hu, voditelj programa lunarnih svemirskih letjelica američke agencije Orion, kaže da bi ljudi mogli biti dugotrajno na mjesecu prije 2030. godine.

“U ovom desetljeću imat ćemo ljude koji će živjeti na Mjesecu. Imat će staništa i rovere. Poslat ćemo ljude na površinu Mjeseca i oni će tamo živjeti i baviti se znanošću”, rekao je Hu tijekom gostovanja u emisiji BBC-ja “Sunday with Laura Kuenssberg”.

Hu je u veljači postavljen na čelo NASA-ine svemirske letjelice za istraživanje dubokog svemira. Danas je dao intervju BBC-ju dok je raketa Artemis, dugačka 98 metara, jurila prema Mjesecu u svojoj prvoj misiji bez posade.

Ogromna raketa, na čijem je vrhu svemirska letjelica Orion, lansirana je u srijedu iz Cape Canaverala na Floridi nakon niza odgoda zbog tehničkih grešaka i uragana. Svemirska letjelica nosi tri lutke potpuno odjevene u astronautsko odijelo.Raketa je sada oko 134.000 km od Mjeseca.

“Ovo je prvi korak prema dugoročnom istraživanju dubokog svemira, ne samo za SAD nego i za svijet. Mislim da je ovo povijesni dan za NASA-u, ali je također i povijesni dan za istraživanje dubokog svemira. Vraćamo se na Mjesec”, rekao je Hu, prenosi Index.

Misija svemirske letjelice traje 25 dana, a 11. prosinca bi trebala pasti u Tihi ocean. Uspješna misija otvorit će put za daljnje letove Artemisa 2 i 3 koji bi poslali ljude oko Mjeseca i natrag. Očekuje se da će misija Artemis 3, koja bi mogla biti lansirana tek 2026., vratiti ljude na površinu Mjeseca prvi put od Apolla 17 u prosincu 1972., piše Guardian.