ZNANOST

Europi prijeti novi val ako građani ne ostanu disciplinirani

“Došao je kraj desetotjednom padu novih zaraza koronavirusom u Europi i novi val zaraza je neizbježan ako građani i političari ne ostanu disciplinirani”, rekao je šef WHO-a za Europu Hans Kluge.

“Prošli tjedan je broj novih slučajeva porastao za 10 posto u europskoj regiji, potaknut povećanim putovanjima, okupljanjima i ublažavanjem socijalnih ograničenja”, rekao je Kluge. 

“To se događa u kontekstu situacije koja se brzo razvija. Nova zabrinjavajuća varijanta, delta varijanta, i to u regiji u kojoj, unatoč ogromnim naporima država članica, milijuni ostaju necijepljeni”, rekao je.

Upozorio je da će “biti novog vala u europskoj regiji WHO-a ako ne ostanemo disciplinirani”.

Delta varijanta koronavirusa, posebno zarazna, mogla bi predstavljati 90 posto novih slučajeva u EU do kraja kolovoza, ocijenio je prošli tjedan Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti.

WHO za Europu očekuje da ta varijanta postane dominantna na Starom kontinentu do kolovoza.

Studije provedene i u laboratoriju i u stvarnom životu slažu se u jednom: jedna doza cjepiva donosi samo ograničenu zaštitu protiv delta varijante.

U kolovozu europska regija WHO-a “neće biti u potpunosti cijepljena, bit će uvelike oslobođena restrikcija, uz povećanje putovanja i okupljanja”, dodaje WHO.