ZNANOST

Globalna kriza mentalnog zdravlja zbog koronavirusa

Zbog nametnute izolacije, siromaštva i anksioznosti, uslijed pandemije koronavirusa prijeti globalna kriza mentalnog zdravlja, upozorila je u četvrtak čelnica odjela za mentalno zdravlje WHO-a.

– Izolacija, strah, nesigurnost i ekonomski pad uzrokuju ili mogu uzrokovati psihološke probleme, rekla je Devora Kestel, ravnateljica odjela za mentalno zdravlje WHO-a.

Kestel je, predstavljajući izvještaj UN-a i smjernice po pitanju pandemije  koronavirusa i mentalnog zdravlja, kazala da je izgledan veliki porast broja mentalnih bolesti i njihova intenziteta te da bi vlade trebale staviti to pitanje u središte svoga odgovora.

– Mentalno zdravlje i blagostanje cijelih društava snažno su pogođeni krizom te su prioritet koji se mora hitno početi rješavati, rekla je Kestel novinarima.

U izvještaju je istaknuto nekoliko regija i društvenih slojeva koji su najranjivija skupina za mentalne bolesti – uključujući djecu i mlade izolirane od prijatelja, te zdravstvene djelatnike suočene s velikim brojem osoba umrlih od koronavirusa.

Dosadašnja istraživanja već pokazuju utjecaj pandemije na globalno mentalno zdravlje. Psiholozi navode da je zabilježen porast broja anksioznih i depresivnih u više zemalja.

Povećava se i obiteljsko nasilje, dok zdravstveni radnici više traže psihološku pomoć. Hina

VEZANO

Krivulja rasta zaraženih u BiH se stabilizira

urednik

U Srbiji još četvero umrlih i 102 nova slučaja zaraze

urednik

BiH bilježi dan sa najviše zaraženih u jednom danu

urednik