ZNANOST

Jedna od najvećih slatkovodnih riba je prva izumrla vrsta u 2020.

Znanstvenici su nedavno objavili kako više nema primjeraka kineske veslokljunke, koje je nekoć bilo u obilju u rijeci Jangce, te je to sada prva izumrla vrsta u 2020. godini.

Hui Zhang u suradnji s kolegama iz Kineske akademije za ribarstvo naveo je u izvješću početkom 2020. godine kako su zadnji primjerci te vrste uginuli negdje između 2005. i 2010, a njihovo istraživanje objavljeno je kasnije ove godine u časopisu Science of the Total Environment.

Kao i mnoge morske vrste, ova riba je stradala zbog zagađenja, prelova i gubitka staništa. Budući da nema primjeraka te vrste u zatočeništvu, bilo je nemoguće pokrenuti program uzgoja kojim bi se obnovila populacija u rijekama, piše The Vintage News, a prenosi Index. Kineska veslokljunka je riba s izrazito dugačkim nosom te je zbog toga imala nadimak “slon riba”. Mogla je narasti čak do 7 metara dužine, što ju je činilo jednom od najvećih slatkovodnih riba na svijetu. Često je 1970-ih bila meta ribara, ali joj je glavni udarac zadalo podizanje brane Gezhouba 1981., kada je uginulo pola njene ukupne populacije. Naime, zbog brane ribe više nisu mogle plivati uzvodno do mjesta mriješćenja.

1989. uvrštena je u ugrožene životinje, ali tada je već bilo prekasno da se osigura njen opstanak. Zadnji primjerak te ribe viđen je 2003.

Zhang i njegovi suradnici nadaju se da će njihova otkrića potaknuti vlasti da ulože veći napor u očuvanje drugih vrsta koje se nalaze na rubu izumiranja, poput kineskog aligatora.

Jangce je najveća rijeka u Aziji. Igra važnu ulogu u kineskom svakodnevnom životu u područjima poput turizma, gospodarstva i poljoprivrede. Neka njena područja su mjesta s najviše bioraznolikosti na zemlji te su dom stotinama vrsta riba, divljih životinja, vodozemaca i gmazova. Međutim, kao i mnoge države, Kina balansira između interesa gospodarstva i industrije i ekoloških skupina.

VEZANO

NAJSKUPLJA OVCA NA SVIJETU: Prodana za 490.000 dolara

urednik

Uginulo najmanje 90 kitova koji su se nasukali na obalu Tasmanije

urednik

Eutanazirana najstarija ljenjivka na svijetu

urednik