ZNANOST

Klimatske promjene sve više utječu na pitku vodu

Novo istraživanje tima naučnika sa Tehničkog univerziteta u Beču objavljeno u časopisu Nature Water, pokazuje da je rizik od klimatskih promjena po vodosnabdijevanje u mnogim dijelovima svijeta do sada bio potcijenjen.

Za zemlje poput Afrike, Australije i Sjeverne Amerike rizik od nestašice vode je od 2050. godine i znatno veći nego što se to ranije pretpostavljalo.

Prema rezultatima nove analize koju je proveo profesor Günther Blöschl sa Tehničkog univerziteta u Beču, dosadašnji modeli za procjenu utjecaja klimatskih promjena su potcjenjivali koliko je dostupnost vode osjetljiva na određene klimatske parametre.

Klimatske promjene mijenjaju globalnu cirkulaciju vazduha što utiče na padavine i isparavanje u mnogim dijelovima svijeta i dostupnost vode.

Blöschl je u saradnji s kolegama iz Kine, Australije, SAD-a i Saudijske Arabije prikupio i analizirao podatke o slivovima rijeka iz cijelog svijeta. Obuhvaćeno je više od 9.500 takvih oblasti.

– Naša analiza se zasniva na stvarnim mjerenjima. Klimatološka zajednica jako dobro razumije utjecaje klimatskih promjena na atmosferu. Međutim, kakve su lokalne posljedice po rijeke i dostupnost vode, to spada u oblast hidrologije. Kako spoljašnji parametri utiču na vodni bilans se razlikuje od mjesta do mjesta, a lokalna vegetacija igra veoma značajnu ulogu – objašnjava Blöschl.

Stručnjaci su složni u činjenici da je skoro pa nemoguće razviti jedan jednostavan model koji se može primijeniti na izračunavanje ovih utjecaja. Analiza bečkog naučnog tima je dokazala da postoji neosporna veza između padavina i količine vode u rijekama koja je mnogo podložnija promjenama nego se to očekivalo, saopćeno je iz Eurocomm-PR-a.