Mostar ZNANOST

MOSTAR Održan Dan nauke 2023

Završen je još jedan, peti po redu Dan nauke, koji Agromediteranski fakultet Univerziteta “Džemal Bijedić u Mostaru organizuje u saradnji sa Agronomskim-prehrambeno tehnološkim fakultetom Sveučilišta u Mostaru i Univerzitetom za prirodne nauke CULS, odnosno Fakulteta za tropske studije iz Praga. Svjesni problema današnjice, izazvanih klimatskim promjenama i nedostatkom hrane u svijetu, fakulteti teže promovisanju nauke kroz ovakve interaktivne događaje. Profesori i studenti su predstavili svoj rad kroz interesantan prezentacijski program koji je uključivao entomološke zbirke, floristička riješenja za interijer, uzgoj mikro bilja i klica, oprašivanje orhideja, klijanje polena in vitro, korištenje refraktomera za određivanje zrelosti voća. Posebno je bila pripremljena i radionica za senzornu analizu sokova, na kojoj su učenici bili pravi ocjenjivači i mogli su dobiti uvid kako izgleda senzorna analiza. Veliki interes je izazvao i nutricionistički kutak u kojem su studenti studijskog programa Nutricionizam prezentovali neobične alternativne izvore hrane, razne prerađevine od insekata i glista., kao i kompletnu gluten-free ponudu.

Na ovom Danu nauke je predstavljen i zajednički projekat studenata Fakulteta informacijskih tehnologija i Agromediteranskog fakulteta – Pametni staklenik uz pomoć firme StarmoTech iz Mostara. Riješenje je ponudilo potpunu digitalnu kontrolu vlažnosti, temperature, osvjetljenja i prihrane biljaka. Ovaj interdisciplinarni i multidisciplinarni pristup je način koji treba promovisati i u budućnosti.

Ovakvi događaju prvenstveno skreću pažnju na proizvodnju hrane, na važnost agronomije, prehrambene tehnologije i općenito na značaj popularizacije nauke, upoznavanja sa novim i drugačijim saznanjima u tim granama. Ovo su također mogućnosti da se naučno-istraživački rad i naučne metode istraživanja približe djeci i mladima. Veliki broj učenika osnovnih i srednjih škola Mostara je imao priliku da to iskusi danas.

Projekat je realizovan pod pokroviteljstvom Češke razvojne agencije i Ministarstva vanjskih poslova pod nazivom „Support for education and scientific research activities in the field of ethnobotany and the use of by-products of food processing“ (23-PKVV-7).”