ZNANOST

Prema nama se kreće megakomet

Znanstvenici potvrdili rekordnu veličinu svemirske gromade

NASA-in svemirski teleskop Hubble otkrio je da je komet koji je otkriven još 2010. godine i nazvan C/2014 UN271 (Bernardinelli-Bernstein) zapravo ogroman megakomet, čija masa iznosi 500 bilijuna tona i koji je širok više od 130 kilometara.

Iako je otkriven još prije 12 godina, njegovu veličinu tek je sad potvrdio NASA-in veteranski svemirski teleskop. Jezgra tog megakometa je oko 50 puta veća od jezgre većine poznatih kometa u Sunčevu sustavu i najveća je koju je NASA ikada vidjela. Iako je komet trenutno od Sunca udaljen manje od 3,2 milijarde kilometara i ide prema Zemlji, NASA uvjerava da taj monstruozno velik svemirski kamen, srećom, ne predstavlja prijetnju za nas. ‘Nikad se neće približiti na manje od 1,6 milijardi kilometara od Sunca, što je nešto dalje od udaljenosti planeta Saturna od naše zvijezde. To će biti tek 2031. godine’, tvrde u NASA-i. S promjerom od 130 kilometara, jezgra tog kometa je veličine gotovo koliko i površina naše Primorsko-goranske županije.

S procijenjenom masom od 500 bilijuna tona, Bernardinelli-Bernstein je oko 100.000 puta masivniji od tipičnih kometa koji se nalaze mnogo bliže Suncu. ‘Ovaj komet je doslovno vrh sante leda za mnoge tisuće kometa koji su preslabi da bi se vidjeli u udaljenijim dijelovima Sunčeva sustava. Uvijek smo sumnjali da ovaj komet mora biti velik jer je toliko blještav na tako velikoj udaljenosti. Sad potvrđujemo da jest’, rekao je profesor David Jewitt, koautor nove studije objavljene u znanstvenom časopisu TheAstrophysical Journal Letters. ‘Ogroman komet trenutno prolazi kroz svemir brzinom od 35.200 kilometara na sat i nevjerojatan je objekt s obzirom na to koliko je aktivan kad je još toliko udaljen od Sunca’, kaže Man-To Hui, glavni autor spomenute studije.