Magazin ZNANOST

Priznanja za znanstvena dostignuća u FBiH dobilo šest znanstvenika

MOSTAR, 12. prosinca (FENA) – Na središnjoj svečanosti obilježavanja Dana znanosti u Federaciji BiH, održanoj u ponedjeljak u Mostaru, proglašeni su laureati federalnih nagrada za znanost u 2022. godinu.(Foto FENA/Branka Soldo)

Na središnjoj svečanosti obilježavanja Dana znanosti u FBiH, u ponedjeljak su u Mostaru proglašeni laureati federalnih nagrada za znanost u 2022. godinu. Na svečanoj sjednici Savjeta za znanost Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti, to je najviše priznanje za izuzetno značajna znanstvena dostignuća u FBiH dobilo šest znanstvenika u četiri kategorije. Riječ je o nagradi za životno djelo, te godišnjim nagradama za mlade istraživače, popularizaciju i promociju znanosti, te znanost, a u okviru koje su ove godine dodijeljene tri nagrade za oblasti tehničke znanosti, biomedicine i zdravstva, te prirodne znanosti.

Nagradu za životno djelo dobio je prof. emer. dr. sc. Rifat Hadžiselimović na sveukupni znanstveno- istraživački rad, širenje znanstvenih spoznaja i značajan doprinos razvoju bioantropologije i genetike te uspostavu institucijskih i kadrovskih potencijala u oblasti molekularne biologije. Godišnje nagrada za znanost, koje su ove godine dodijeljene za tri znanstvene oblasti (Tehničke, Biomedicina i zdravstvo te Prirodne) uručene su prof. dr. sc. Elvisu Ahmetoviću za dostignuće u području Tehnične znanosti, izvanr. prof, dr. sc. Danijelu Pravdiću za dostignuće u području Biomedicine i zdravstva te izvanr. prof. dr. sc. Belmi Kalamujić Stroil za dostignuće u području Prirodnih znanosti. Godišnja nagradu za mlade istraživače pripala je mr. Abdurahimu Kalajdžiću za Prirodne znanosti i doprinosu razvoja genetičkih istraživanja primjenom mašinskog učenja. Prof. dr. sc. Lejli Pojskić za doprinos u širenju znanstvenih spoznaja u oblasti Prirodnih znanosti dodijeljena je godišnja nagradu za popularizaciju i promociju znanosti.

Danijel Pravdić napomenuo je da je njegovo znanstveno dostignuće u području Biomedicine i zdravstva iskazano kroz niz znanstvenih radova koji doprinose proširenju postojećih znanstvenih spoznaja o mehanizmima zaštite srčanog mišića u ishemijskoj i reperfuzijskoj ozljedi. -Nagrada mi znači puno jer se znanstveni rad ne vidi u 90 posto, pa je ovo znak da je ovo društvo ipak to prepoznalo – kazao je prof. dr. Pravdić. U ime resornog Ministarstva, dobitnicima je čestitao pomoćnik ministra za znanost i tehnologije mr. sc. Jasmin Branković istaknuvši njihov predani i angažirani rad te izvrsnost u znanstvenom radu i istraživanju. – Ovo je način da pokušamo društveno valorizirati višegodišnji istraživački rad naših znanstvenika, počevši od onih u odgovarajućim znanstvenim oblastima i mladih istraživača do populariziranja znanosti u široj društvenoj zajednici. Nadamo se da ćemo iduće godine imati daleko više kandidata za nagrade, poručio je Branković.

Sve nagrade uz povelje sastoje i od novčanog iznosa, kako je utvrđeno odlukom o dodjeli federalnih nagrada za znanost Vlade FBiH, donesene na prijedlog Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti.