ZNANOST

SpaceX će na ISS dovesti dvojicu astronauta na dulji boravak

Dvojica astronauta NASA-e pripremaju se svemirskom letjelicom SpaceX-a poletjeti do Međunarodne svemirske postaje (ISS) kako bi tamošnjoj malobrojnoj posadi pomogli u zamjeni baterija, zadaći koja zahtjeva izlazak u svemir, javlja u subotu američka svemirska agencija.  

Lansiranje letjelice Crew Dragon zakazano je za 27. svibnja iz Svemirskog centra Kennedy na Floridi, a astronauti će na ISS pristati dan kasnije.

Umjesto jednog tjedna, misija bi mogla potrajati više od mjesec dana, a iskusni astronauti Bob Behnken i Doug Hurley bi trebali biti prvi astronauti koji će poletjeti s američkog tla nakon zatvaranja programa shuttle 2011.

akođer, to će biti prva misija SpaceX-a s ljudskom posadom, nakon čega će NASA odlučiti da li će dati zeleno svjetlo kapsuli Crew Dragon za regularne operacijske letove.

SpaceX i Boeing su zajedno dobili sedam milijardi dolara za razvoj zasebnog transportnog sustava za posadu, unutar Komercijalnog programa s posadom, prepoznatljive NASA-ine kampanje za korištenje privatnog sektora za misije na ISS kako bi se smanjila ovisnost o ruskim raketama Sojuz.

“Trenutno održavamo ISS na samom minimumu. Bez Behnkena i Hurleya bi takvu operaciju morali odgoditi sve dok nam na raspolaganju ne bude bila nova posada NASA-e”, kazao je direktor svemirske agencije Jim Bridenstine.

Duljina misije dvojice astronauta zavisit će o tome koliko brzo SpaceX može završiti pripreme na svojoj sljedećoj kapsuli. Misija bi mogla potrajati i do četiri mjeseca. (HINA)

VEZANO

NASA je odabrala tvrtke koje će kopati po Mjesecu

urednik

Rusko-američki trojac vratio se na Zemlju nakon pola godine na ISS-u

urednik

Svemirski teleskop Hubble snimio neobičnu galaksiju sa sablasnim središtem

urednik