ZNANOST

Statini bi starije osobe mogli zaštititi od težih simptoma covida-19?

Blood sample tube positive with COVID-19 or novel coronavirus 2019 found in Wuhan, China

Uzimanje široko propisivanih statina, lijekova za snižavanje kolesterola, grupa belgijskih znanstvenika je u manjem istraživanju povezala sa znatno slabijim simptomima u starijih osoba narušena zdravlja koje su oboljele od covida-19.

Među 154 starije osobe zaražene koronavirusom u dvama belgijskim domovima umirovljenika, uočena je gotovo triput veća vjerojatnost od izostanka težih simptoma bolesti među onima koji su kao svakodnevnu terapiju uzimali statine, poput Lipitora, u odnosu na one koji te lijekove nisu uzimali, ustanovili su belgijski znanstvenici.

Zamijetili su i blagi trend manjeg rizika od dugotrajnog boravka u bolnici kao i od smrtnog ishoda, koji nije bio statistički značajan.

S obzirom na to da studija nije provedena slučajnim odabirom, znanstvenici ističu da je potrebno provesti dodatna ispitivanja kako bi se dokazalo da statini uistinu utječu na pozitivne rezultate.

“Uzimajući u obzir aktualni nedostatak učinkovitih terapija, kao i s obzirom na balans između potencijalne koristi i rizika, mogla bi se razmotriti mogućnost da starije osobe narušena zdravlje koje žive u domovima umirovljenika dobivaju statinske lijekove ako spadaju u visokorizičnu skupinu kada je riječ o infekciji koronavirusom”, smatraju autori.

Studija, čiji su rezultati objavljeni prošli tjedan na internetskoj stranici medRxiv, još nije prošla recenziju te se ni u kojem slučaju ne smije uvoditi u kliničku praksu. 

Ulogu statina i svaku interakciju s drugim lijekovima potrebno je dodatno istražiti u većim opservacijskim studijama, kao i u randomiziranim kliničkim ispitivanjima, naglasili su znanstvenici. Hina

VEZANO

Ublažene mjere zabrane kretanja starijih od 65 i mlađih od 18 godina

urednik

Bečka zračna luka testirat će putnike kako bi izbjegli karantenu

urednik

Komplikacije veće kod težeg oblika Covida nego kod teže gripe

urednik