Mostar

Dani srca u Mostaru: Kardiovaskularne bolesti uzrok broj jedan smrti u svijetu

 Kardiovaskularne bolesti uzrok su broj jedan smrti u svijetu, a mortalitet se dodatno pogoršao nakon pandemije koronovirusa, upozorio je predsjednik Udruge kardiologa Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Emir Fazlibegović.

On je na konferenciji za novinare predstavio program ovogodišnjih „Dani srca“, manifestacije kojom se obilježava 29. rujna – Svjetski dan srca.

Fazlibegović je istaknuo kako na rizik obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti utječu dva faktora – genetika i stil života.

– Genetiku ne možemo mijenjati, ali stil života sigurno možemo. Osobe koje imaju povijest kardiovaskularnih oboljenja u obitelji imaju veći rizik, a taj rizik se može smanjiti tako da prilagodimo svoj stil života načinom ishrane, prestankom pušenja te povećanom fizičkom aktivnošću – kazao je Fazlibegović.

Udruge kardiologa HNŽ-a već petnaest godina organizira Dane srce kako bi upozorila građane na spomenute rizike, a ove godine manifestacija, koja za cilj ima promociju zdravog načina života, održat će se od 26. rujna do 2. listopada.

– Sportski savez Grada Mostara je naš partner već 15 godina i od tada mi organiziramo Dane srca. U čitavom tjednu, na koji pada 29. rujna kao Dan srca, mi organiziramo Dane srce, koji su popraćeni brojnim manifestacijskim aktivnostima, posebno onim sportsko-rekreativnim – dodao je Fazlibegović.

Glavna tajnica Sportski savez Grada Mostara Mirjana Bošnjak predstavila je planirane sportsko-rekreativne aktivnosti u koje će ove godine, među ostalim, biti uključeno 20 osnovnih škola i 15 srednjih škola.

Čast nam je i zadovoljstvo najaviti da prvi put ove godine organiziramo cross utrku, koja će se održati na radni dan. Razlog je što ćemo time imati puno veći odziv iz naših osnovnih i srednjih škola na području Mostara. Također, taj dan imat ćemo i utrku najmlađe populacije, a svi vrtići će sudjelovati u cross utrci. Na isti dan smo stavili i utrku za djecu s poteškoćama u razvoju – kazala je Bošnjak.

Cross utrka počinje u petak, 29. rujna, u 9 sati na Španjolskom trgu, a isti dan održat će se i sportska radionica mladih s posebnim potrebama ispred mostarske gimnazije s početkom u 10 sati.

Bošnjak je pozvala sve stanovnike Mostara da u nedjelju, 2. listopada, sudjeluju u marš-šetnji od Španjolskog trga do Fortice, koja kreće u 9.30 sati.

Organizatori su, također, pozvali Mostarke i Mostarce da ovoga tjedna posjete Dom zdravlja Mostar te Dom zdravlja Stari grad kako bi im se odredio stupanj rizika obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti.

U okviru “Dana srca” u srijedu, 29. rujna, održat će se znanstveni simpozij „Novosti s ESC/AHA kongresa 2022.“ posvećen novinama s europskih i američkih kongresa kardiologa održanih tijekom 2022. godine.