DNEVNI EU Mostar

Festival koji Mostaru može donijeti puno pozitivnih stvari

Drugo izdanje festivala Open City Mostar održat će se od 20. srpnja do 4. kolovoza, a tijekom 16 dana trajanja na sedam lokacija u gradu nastupit će više od 40 izvođača iz Mostara, BiH i regije.

Prošlogodišnji festival bio je organiziran na vrhunskoj razini. Ideja festivala je da Mostar vremenom sve više preuzme inicijativu. Inicijatori organizacije su Mostar Rock škola i članovi Kluba 27 – Muzičkog centra Pavarotti, a partneri projekta Europska unija i Grad Mostar.

– Lijep događaj! Još se sjećamo prošlogodišnjeg festivala koji je urezan u sjećanje, jer je bio organiziran na vrhunskoj razini. Drago mi je što je Europska unija podržala i ove godine festival koji je itekako značajan za naš grad i smatram da Mostaru ovakvih događaja itekako treba. Pokušavamo napraviti velike stvari i jako se veselim festivalu. Hvala Europskoj uniji. Ideja je da to traje svih sljedećih godina, a mi namjeravamo sve više preuzimati inicijativu. Čestitatm ovim putem i timu koji je uključen u organizaciju. Priča je uz sve probleme koje imamo iznimno zahtjevna. Mostaru ćemo siguran sam podariti fino ljeto, rekao nam je gradonačelnik Mostara Mario Kordić.

Zahvanost Europskoj uniji

Voditelj Ureda za komunikacije i glasnogovornik Ureda za komunikacije Delegacije Europske unije u BiH i Ureda specijalnog predstavnika EU Ferdinand Koenig zahvalio je svima koji su, kako je kazao, zajedno s delegacijom Europske unije učinili “da ovo drugu godinu zaredom bude realnost”.

– Hvala Gradu Mostaru koji je s izaslanstvom Europske unije i veleposlanikom Sattlerom učinili da ovo postane realnost, i to drugu godinu zaredom. Hvala i Mostarskoj rock školi bez čije predanosti sam projekt ne bi bio moguć. Glazba i kultura su univerzalni jezici i veliki ujedinitelji. Razlog zbog kojeg sam danas u BiH je to što sam prije deset godina sudjelovao u projektima koji su promovirali kulturu ove regije, što je potaknulo divljenje prema ogromnom talentu koji je sveprisutan. Sva kultura zapravo je spajanje različitih utjecaja. Ovo je jedna od najvećih snaga ove zemlje i to je pokrenulo bh. umjetnike za velika postignuća. Ne samo ovdje, već i u svijetu. Od samog početka Festival je zamišljen ne samo kao proslava kulture, već nešto što će rušiti barijere, osigurati nove perspektive, potaknuti nove načine razmišljanja, otvoriti dijalog i podržati suradnju među ljudima. Prošle godine je preko 15 tisuća posjetitelja svih uzrasta iz različitih sredina uživalo tijekom tri tjedna umjetnosti, kulture, glazbe, kazališta, debata i drugih aktivnosti. Ove godine zajedno s partnerima za cilj imamo nadograditi prologodišnji uspjeh, rekao je.

Ove godine Festival predstavlja različite aktivnosti i događaje. 

– Imat ćemo i dječji program, on će trajati 16 dana na sedam lokacija širom grada. Tu je preko 40 izvođača iz cijele regije. Organiziran je fantastičan program. Drago mi je što mogu kazati da će Open City Mostar jačati suradnju s kulturnim organizacijama ovdje i s drugim festivalima. Nadam se da će to postati godišnji događaj koji će i dalje promovirati ujedinjujuće vrijednosti kulture i spajati ljude u prekrasnom gradu. Festival će biti zabavan i potpuno besplatan. Molim vas dođite i uživajte u programu, dodao je.

Tepa i Kosača

Posebno sretan zbog Festivala je voditelj Rock škole Mostar Orhan Maslo.

– Djelujemo od 2012. godine. Prvu konkretnu suradnju s Gradom Mostarom ostvarili smo sredinom 2016. godine. Radimo jako blisko. S novim gradonačelnikom smo u startu kliknuli, a suradnja je eksplodirala s uključenjem Europske unije. Simbioza koju imamo danas je jako dobra i važna. Nekad je u gradu bilo mnogo manje mogućnosti. Godinama sam organizator, ali prvi put sam prošle godine osjetio da smo pozitivno eksplodirali. Uspjeli smo tad produžiti ljetnu sezonu, a usput nešto značajano podariti našim građanima. Nismo skriveni, dolazimo na trgove ljudima i besplatni smo. To je naš poklon ovome gradu i njegovim gostima. Neke stvari su bile logične, a ove godine nije logično da ih imamo jer je vrijeme godišnjih odmora. Svatko se o svemu može informirati na zvaničnoj stranici. Zastupljeni su različiti žanrovi. Od klasike do poznatnih žanrova na našem govornom području. Ovo je i primjer odlične suradnje civilnog društva, odnosno suradnje građana. Super je u cijeloj priči i to što imamo i festivale koji već postoje, a na koje se COVID 19 negativno odrazio. To su i Mostar blues i Mostar summer fest, koji su naši dragulji, rekao je Maslo.

Posebno ga raduje činjenica da će nove pozornice biti ona na mostarskoj tepi i u Domu Herceg Stjepana Kosače.

– Integrirali smo i tepu kao lokaciju. To je predivan i nedovoljno iskorišten ambijent. Ima duh, divno izgleda, pa hajde da se i tu građani opuste. I to je neki spomenik. Integrirali smo i Kosaču. Na Hamamu imamo dosta predstavljanja naših učenika, ljudi koje rade u gradu… Program će biti šaren. Gledali smo da tu bude sve što će biti interesantno turistima i domaćem stanovništvu. Imamo i igralište iza Gimnazije. To će biti dva mega dana s velikom posjetom. Nastupit će Rock scholl Teachers, Mostar Sevdah Reunion i Zoster. Tri imena iz Mostara – poznata u cijelom svijetu. Drag gost je i Bolero, bend popularan još iz 80-ih, te Neno Belan sa svojim bendom. Sve je besplatno. Imena su magneti. Naravno, zadovoljni smo svime. Program je internacionalni. Vrata su otvorena svima. Mislim da će sve ovo dobro raditi, najavio je Maslo.

Na otvaranju festivala, 20. srpnja na Hamam stageu nastupit će Mostar Rock School Akademski odjel i SARS, a tijekom trajanja Festivala posjetitelje će, između ostalih, zabavljati i Letu štuke, Ajs Nigrutin, Psihomodo Pop i mnogi drugi. Dječji program će biti upriličen 24. i 31. srpnja.

Dnevni list

VEZANO

Otvoren Open City Mostar – 16 dana glazbenog, kulturnog i edukativnog programa

urednik

POČINJE OPEN CITY: Mostar postaje regionalno središte kulture

urednik

Počele prijave za 45. Mostarski teatarski festival

urednik