DNEVNI Mostar

Grad počeo pregovore s vatrogascima

Sindikalna organizacija vatrogasaca Grada Mostara početkom tjedna uputila je drugi dopis prema Gradskoj upravi za nastavak pregovora o osnovici za platu za razdoblje 1. rujna – 31. prosiNca. Kako je objavio spomenuti sindikat, pregovori su konačno započeli jučer.

– Razgovarano je, prije svega, o tužbama koje su stigle na naplatu. Imali smo i točku o ostalim dugovanjima, priče je bilo i o novom proračunu, kao naravno i o eventualnom povećanju osnovice na plaće. Nije to bio neki spektakularan sastanak, ali smo zadovoljni što smo konačno došli u poziciju da razgovaramo. Smatramo da sindidkati, ne samo naš, aktivno moraju sudjelovati u kreiranju proračuna Grada, rekao je predstavnik Sindikata vatrogasaca Elvir Demić.

Uvjeti rada

Zakonski rok za isplatu plate vatrogascima 10. listopada. Ukupna osnovica za obračun plate za razdoblje od 1. travnja do 1. rujna ove godine iznosi 364,74 KM. Zahtjevi vatrogasaca su povećanje za sedam ili osam posto.

– Znate kako je to u pregovorima. Naš je zahtjev jasan. Jučer smo mogli čuti kako je to Gradu puno. Vidjet ćemo što će se odlučiti na koncu, hoće li nam se udovoljiti i na koji način. Očekujemo novi poziv na razgovor. Moramo nastaviti, ističe Demić.

Vatrogasci su u ljetnim i ponekad proljetnim mjesecima u Mostaru, a često i u drugim županijama i gradovima, izloženi raznim opasnostima. Uvjeti rada su teški i zbog toga je itekako važno da se ispune njihovi zahtjevi. Demić podcrtava da vatrogasci danas imaju znatno bolje uvjete života nego u prošlosti.

– Dosta je urađeno minulih godina. Zakoni su jasni, oni se u našemu slučaju poštuju i mi uglavnom nismo nezadovoljni. Propisi tretiraju dodatke za posebne uvjete rada, to se poštiva… Mi smo se izborili za mnogo prava koja nam pripadaju, a koja se nekada nisu poštivala. Uvjeti rada su važni. Svatkomu je jasno da nije isto biti vatrogasac i sjediti negdje u uredu, rekao je Demić.

Gradonačelnik Mario Kordić, na jednoj od sjednica Gradskog vijeća prošle godine, kazao je kako se novim Kolektivnim ugovorom plaće vatrogasaca neće smanjivati, nego samo usklađivati sa zakonskim propisima.

– Ovo Gradsko vijeće ne razmišlja, pogotovo u sezoni požara, o igranju s plaćama vatrogasaca. Riječ je o usklađivanju s novim Kolektivni ugovorom. Čak u dijelu te Odluke smo razmišljali da povećamo plaću kroz dodatke inspekciji kako bi ih dodatno motivirali, jer smo procijenili da su jako bitni, da nam trebaju na terenu. Nikome se ništa ne smanjuje, samo se usklađujemo sa zakonskim propisima, kazao je Kordić.

Bez odgovora iz GU

Vatrogasci, prema Zakonu o vatrogastvu, ne smiju raditi bez njega. Zabilježeni su i problemi s uplatom doprinosa.

– Prije dvije godine jedan vatrogasac je imao ozljedu na radu i tada su saznali da nitko nije bio osiguran. Bio je problem oko izbora osiguravajuće kuće, nisu uspjeli izabrati, rekli su nam.

Naravno, stari problem s lošom i zastarjelom opremom i dalje postoji i to je vatrogasni problem koji će u Mostaru vjerojatno biti posljednji riješen. Jučer su smo pokušavali kontaktirati i Predraga Šupljeglava, načelnika Odjela za vatrogastvo u Gradskoj upravi Mostara, međutim on nije odgovarao na naše pozive i poruke.

H. Ž.