Mostar

Herceg: Održivi razvitak turizma jedan je od najbitnijih ciljeva strategije razvitka HNŽ-a

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Nevenko Herceg kazao je u četvrtak na Međunarodnoj stručnoj konferenciji iz oblasti turizma i zaštite okoliša kako je potencijal Mostara i HNŽ-a, pa i cijele BiH izniman, ali kako traži još veću ozbiljnost i poduzetnost u ponašanju i radu svih odgovornih u turističkomu sektoru, na svim razinama.

 – Turizam se ne ‘događa’ tek tako, pukim slučajem, sam od sebe. Bog nam je podario blagodati i rijetko viđene prirodne i svake druge ljepote. Ali, ono što ćemo plasirati svijetu i način na koji ćemo postati globalno vidljiviji, na nama je samima, na našemu radu, na razmjeni iskustava i stvaranju novih vrijednosti, nove ponude i njihova jasno koordiniranog plasmana na tržište. Ukoliko svi zajedno budemo na tomu tragu očekivani rezultat zasigurno neće izostati – poručio je Herceg, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

Zahvalio je svim članovima Organizacijskoga odbora koji su omogućili uvid u “još nepredstavljene, pa i neotkrivene bisere, atraktivne i snažne turističke potencijale koji čekaju na procvat, onaj procvat koji će polučiti novi turistički zamah i ovoga grada i županije”.

– No, prije svega, od srca i s neskrivenom radošću čestitam današnje potpisivanje dokumenta kojim je osvjedočeno prijateljstvo Mostara i Osijeka podignuto na razinu bratskih odnosa. Osobite riječi zahvale upućujem županu Ivanu Anušiću i našim prijateljima iz Osječko-baranjske županije koji su, u nebrojeno navrata, posvjedočili svoju iskrenu emociju prema Mostaru i HNŽ-u, premošćujući administrativno-tehničke barijere među nama – istaknuo je on.

Herceg je također naglasio kako je Vlada HNŽ-a pouzdan i predan partner turističkom sektoru, te kako kontinuirano pruža snažan poticaj razvitku turizma kao strateške gospodarske grane u ovoj županiji.

– Održivi razvitak turizma, uz zaštitu okoliša, jedan je od najbitnijih ciljeva sadržanih u multisektorskoj integriranoj Strategiji razvitka HNŽ-a za razdoblje 2021. – 2027. godine, kao i nedavno usvojenoj Strategiji ruralnoga razvitka za isto razdoblje – smatra premijer.

Dodaje kako je njihova misija osnažiti proces kojim će se ovu županiju pretvoriti u još privlačniju i gospodarski konkurentniju regiju uravnoteženog i održivog razvitka, privlačne prirodne i kulturne baštine i visoke kvalitete života.

– One koji kontinuirano prate rad Vlade HNŽ-a, naše stalno pružanje maksimalne moguće potpore projektima koji razvijaju turizam, naše davanje vjetra u jedra projektima koji podižu razinu svijesti o nužnosti još snažnijega i još organiziranijega promoviranja naše prekrasne sredine te naš neumoran rad na snažnomu pozicioniranju ovoga podneblja na europskoj i svjetskoj turističkoj mapi, njih neće čuditi to što smo zdušno podržali i ovu ideju koja je potekla od četiri mostarske udruge odnosno iz nevladina sektora, što me posebno raduje – zaključio je premijer Herceg.

Na kraju je kazao kako ne dvoji da će Konferencija ispuniti postavljena očekivanja, te kako će se pronaći najbolja rješenja za aktiviranje i održivi razvitak turističkih potencijala Mostara i cijele županije.

Inače, jedan od glavnih ciljeva održavanja Konferencije je da Mostar predstavi neotkrivene prirodne ljepote, bogatu kulturnu baštinu, povijesna i arheološka nalazišta te raznolikost gastro i eno ponude.

Među dugoročnim ciljevima Konferencije je uspostaviti stalni dijalog za razmjenu informacija i ideja koji će poslužiti kreatorima i donositeljima odluka kao vodič za razvoj i primjenu.

U okviru Konferencije održana je i panel rasprava o temi ”Neiskorišteni turistički potencijali – mogućnosti i realizacija”, stoji u priopćenju Vlade HNŽ-a.