DNEVNI Mostar

Hoće li mostarski vijećnici promijeniti nazive pet spornih ulica?

Danas se u Mostaru održava još jedna sjednica Gradskog vijeća Mostara na kojoj bi se trebalo naći nekoliko zanimljivih točaka dnevnog reda.
Gradsko vijeće Grada Mostara bi, na sjednici sazvanoj za utorak 28. lipanj 2022., trebalo, nakon vijećničkih pitanja, razmatrati Izvršenje Proračuna Grada Mostara za 2021.godinu, kao i Izmjene i dopune Proračuna Grada Mostara za 2022. (rebalans). Kao izvjestitelj za ove točke dnevnog reda najavljen je gradonačelnik Mostara Mario Kordić.

Niz odluka na dnevnom redu

Na predloženom dnevnom redu su, među ostalima, i Odluka o izmjenama i dopunama Prostornog plana Grada Mostara, Odluka o izmjeni i dopuni Odluke o komunalnom redu, Odluka o regulaciji prometa na području grada u ulicama u kojima je zabranjen, te Nacrt odluke o subvencioniranju obveza plaćanja naknada s ciljem zadovoljavanja stambenih potreba.

Pred gradskim vijećnicima trebali bi se naći i Zaključak vezan za „Partizansko spomen groblje“, kao i davanje suglasnosti na pristupanje dodjeli koncesije za korištenje voda i javnog vodnog dobra na području grada Mostara.

 Među točkama dnevnog reda su i Informacija o upisu učenika u prvi razred osnovnih škola s područja grada Mostara u školskoj 2022/2023.godini, Rješenje o razrješenju člana Upravnog odbora Doma zdravlja Mostar te Rješenje o konačnom imenovanju člana Upravnog odbora Doma zdravlja Mostara.

SDP predlaže nove nazive ulica

Osim ovih točaka dnevnog reda iz Kluba vijećnika SDP-a su najavili da će tražiti uvrštavanje u dnevni red ove sjednice Odluke o izmjenu naziva ulica koje nose nazive ustaških dužnoznika iz drugog svjetskog rata.
Tim povodom najavljeno je da će Klub vijećnika SDP-a BiH u Gradskom vijeću Grada Mostara održati konferenciju za novinare koja će se održati u Gradskoj vijećnici u Mostaru, u utorak 28. 6. 2022. godine s početkom u 9:15.
– Tema obraćanja će biti prijedlozi odluka o izmjeni naziva pet ulica koje u Mostaru nose neprihvatljiva imena po ustaškim dužnosnicima. Klub vijećnika SDP-a BiH će na sjednici Gradskog vijeća Mostara predložiti uvrštavanje u dnevni red njihovo hitno preimenovanje, navedeno je jučer iz SDP-a.
Podsjetimo, radi se o najmanje pet spornih ulica u Mostaru za koje postoji javni konsenzus da se imena trebaju promijeniti, ali to nikako da se dogodi. Tako mostarske ulice još uvijek nose imena Mile Budaka, Jure Francetića, Lorković-Vokića, Ive Zelenike Tovarnika i Đure Spuževića – istaknutih vojnih i političkih dužnosnika NDH.
S obzirom na najave o dnevnom redu očigledno je da nas očekuje još jedna zanimljiva sjednica Gradskog vijeća s nekoliko bitnih odluka. J. S.