Mostar

MO PARKING: Grad Mostar je pravni sljednik i vlasnik parkirališnih mjesta u gradskim kvartovima

Poduzeće Mostar parking d.o.o. oglasilo se priopćenjem u kojem pojašnjavaju nedoumice u pogledu vlasništva parkirališnih mjesta u gradskim kvartovima unutar zona naplate.

– Propisima o privatizaciji koji su stupili na snagu nakon ratnih sukoba u BiH, definiran je prijelaz iz sustava komunizma, kojemu je temeljni princip bio da je sve zajedničko, narodno (često viđen izraz u starim dokumentima iz toga vremena je ‘općenarodna imovina’), da nema vlasništva, samim tim ni diobe na javno i privatno, u sustav kapitalizma, kojemu je jedan od temeljnih načela vlasništvo i koji poznaje privatno vlasništvo i jasno ga razgraničava od javnog. Po tim propisima žitelji su imali pravo otkupiti stanove na koje su imali stanarsko pravo i podrumske prostorije, ako ih je u zgradi bilo, no nisu imali pravo otkupiti bilo kakvu površinu izvan zgrade te su kvartovski parkinzi samim time postali javno vlasništvo kojim upravlja Grad Mostar, kao što upravlja i svim ostalim javnim površinama, obrazlaže se u reagiranju Mostar parkinga uz opasku da stanovnike Mostara zbunjuje spominjanje SIZ-ova za stanovanje i različitih fondova iz vremena bivše države, kao vlasnika kvartovskih parkirališnih mjesta.

U priopćenju se ističe da je Grad Mostar nedvojbeni sljednik tih institucija, što je potvrđeno brojnim presudama, i da već dvadeset godina postoji jasno ustanovljena sudska praksa po tom pitanju. Mostar parking poziva sve stanovnike Mostara koji imaju potrebu za dodatnim pojašnjenjima da putem e-maila zakažu sastanak na kojem će dobiti sve potrebne informacije u svezi ove problematike.

– Napominjemo da se prilikom definiranja područja naplate parkinga u kvartovima vrlo precizno vodilo računa o ovoj problematici te su pregledana i popisana sva vlasništva nad kvartovskim područjima. Parking mjesta s nešto nejasnom katastarskom granicom ili neutvrđenim vlasništvom nisu uvrštena u sustav naplate parkinga dok se jasno ne utvrde sve relevantne činjenice, a sve kako se ne bi oštetili žitelji i gosti Grada Mostara, stoji u priopćenju.

VEZANO

Nije Mariupolj, već središte Mostara skoro 30 godina nakon rata

urednik

PL BiH: Jedna europska i više nedoumica u borbi za ostanak

urednik

Zrinjski: Željina kriza došla kao naručena

urednik