DNEVNI Mostar

Mostar: Kaznene prijave o zaštiti okoliša i borba protiv korupcije teme debate ‘Pravo na pravdu’

Djelovanje aktivista, kaznene prijave o zaštiti okoliša i borba protiv korupcije bile su teme javne debate “Pravo na pravdu”, koja je održana u petak u Mostaru, u organizaciji Europske unije u Bosni i Hercegovini.

Cilj ovog događaja bio je čuti glasove građana, ukazati na izazove s kojima se suočavaju, ali i omogućiti im diskusiju s predstavnicima pravosuđa, koji su predstavili dobre prakse i govorili o svom radu s fokusom na transparentnost rada pravosuđa, procesuiranju slučajeva korupcije, kao i drugim temama o radu pravosuđa i povjerenju građana u pravosudni sistem.

”Razgovarali o konkretnim problemima u oblasti vladavine prava koji su relevantni za Hercegovačko-neretvansku županiju. Kolege iz Transparency internationala i BIRN-a BiH koji su zajedno s nama spremali ove debate, potencirali su nekoliko akutnih lokalnih problema. Grad Mostar i Hercegovačko-neretvanski kanton je naročito osjetljiv na zaštitu životne sredine i problem zagađenja okoliša i zbog toga su ovo teme u oblasti provođenja zakona koje su itekako bitne i relevantne za građane i građanke Mostara”, istaknuo je Drino Galičić, pravni savjetnik u Odjelu za vladavinu prava u Europskoj uniji u Bosni i Hercegovini.

 Naveo je kako se samo kroz argumentiranu i kritičku raspravu može doći do rješenja koje mogu pomoći građanima, ali i lokalnim zajednicama i vlastima da se postignu kredibilni rezultate u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala.

U posljednje vrijeme često se naglašava potreba povjerenja građana u pravosuđe i upravo je transparentnost rada jedan od načina na koji se to povjerenje može povećati, rečeno je tijekom javne debate ”Pravo na pravdu”.

Mirjana Kevo, sutkinja Općinskog suda u Mostaru kroz svoje izlaganje je predstavila aktivnosti koje je Općinski sud u Mostaru u posljednja tri mjeseca poduzeo kako bi se povećala transparentnost rada pravosuđa na način da je građanima na razne načine omogućeno da se obraćaju zahtjevima, a također je predstavila i nove načine obraćanja za medije. Predočila je način na koji je sud povećao svoju transparentnost po pitanju proaktivne transparentnosti odnosno samoinicijativne prakse suda da građanima predstavlja svoj rad.

Transparency International i BIRN BiH su podsjetili na trendove u procesuiranju korupcije u HHŽ-u za razdoblje od posljednje tri godine i ukazali na kontinuiranu borbu protiv korupcije u toj županiji, ali i naglasili potrebu za većim naporima na povećanju učinkovitosti procesuiranja slučajeva korupcije i osiguranju veće transparentnosti i odgovornosti u pravosudnom sistemu.

”Ono što smo imali priliku vidjeti na javnim debata koje su već održane u Zenici, Bihaću, Livnu i Istočnom Sarajevu jeste upravo veliki broj prijava građana koje se tiču ekoloških pitanja, životne sredine i veliko nepovjerenje građana kada se govorio o procesuiranju korupcije i različitih nepravilnosti”, rekao je Denis Džidić, direktor BIRN-a i pojasnio kako je fokus na sličnim slučajevima i u Mostaru, posebno na pitanjima ilegalnog odlaganja otpada i nedostatku procesuiranja od strane pravosuđa.

Nekoliko aktivističkih grupa je podnijelo više kaznenih prijava vezanih za ilegalno odlaganje otpada ali aktivisti su podsjetili da procesuiranje traje jako dugo dok se istovremeno protiv aktivista vodi postupak od strane policije nakon što su blokirali kamione i onemogućili nastavak ilegalnog odlaganja otpada na Uborku.

”Mi se već pet godina borimo protiv tog ekološkog problema koji uzrokuje velike probleme Mostaru i dolini Neretve. U zadnje vrijeme situacija se pogoršala i rezultirala većim posljedicama na okolinu. Nedavno je došlo do zapaljenja stare deponije i velikog zagađenja, a povodom toga smo pokrenuli nekoliko kaznenih prijava protiv gradonačelnika, direktora deponije i predstavnika gradskog vijeća. Također, u tijeku je nekoliko sudskih procesa koje vodimo protiv nadležnih institucija, točnije Ministarstva okoliša i turizma i Grada Mostara”, rekao je Omer Hujdur, ekološki aktivist.

Europska unija u Bosni i Hercegovini je posvećena podršci unaprjeđenja vladavine prava kao jedne od ključnih oblasti u napretku zemlje na putu ka članstvu u EU. Nakon javnih debata ”Pravo na pravdu” organiziranih u proteklih nekoliko godina u Sarajevu, Ured EU u BiH u idućem razdoblju organizira niz tematskih događaja na temu vladavine prava u različitim gradovima u BiH, priopćilo je Izaslanstvo EU U BiH.