Mostar

Muftija Dedović na bajramskoj hutbi: Nadu u budućnosti moguće ispuniti trudom, strpljivošću i podnošenjem kušnje

Bajram namaz na području Mostarskog muftijstva klanjan je u 164 džamije i mesdžida. Centralna bajramska svečanost održana je u Karađoz-begovoj džamiji u Mostaru gdje je bajram namaz predvodio i bajramsku hutbu održao mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović. 

U tumačenjima obreda hadža i kurbana ukazao je na propise vjere koji insistiraju na istinskom i predanom izvršavanju preuzetih dužnosti, kako je to činio i praotac čovječanstva Ibrahim a.s., a one uvijek moraju biti iznad  svakog ličnog interesa. „Danas ne raspoznajemo da je to tako, već svjedočimo da smo odnos prema sebi, raznim prolaznim stvarima i interesima stavili ispred odnosa prema Gospodaru svjetova. Na prvome mjestu udovoljavamo sebi i gledamo je li nama potaman, zanemarujući sve druge oko nas i ne mareći da li je to što činimo u skladu sa Božijim zadovoljstvom. Allah nas poziva da se odazovemo onome sadržaju i vrijednostima koji će nas u suštinskom smislu oživjeti i preporoditi“, kazao je muftija Dedović dodavši kako se jedino  krajnjom odanosti i istinskom predanosti Stvoritelju zadobiva položaj (deredža) odabranih kod Boga.

Podsjetio je da očuvanje vjerničkog i ljudskog dostojanstva u svakom vremenu, pa i u našem, traži žrtvu. „Sačuvati porodični sklad i izvesti djecu na selamet iziskuje vanredno veliku žrtvu. Biti od onih koji čine dobročinstva, a klone se svega ružnoga, takođe traži posvećenost i žrtvu. Biti od onih koji žive u skladu s propisima halala a klone se harama i svega što je sumnjivo, iziskuje odricanje. Bez napora i žrtve nema rezultata i napretka“, naglasio je muftija.  Nadalje je kazao kako  stihijsko djelovanje u kojemu nema plana niti dugoročne strategije, takođe ne može donijeti željene rezultate. „Svi veliki uspjesi nisu došli sami od sebe. Kako u primjerima pojedinaca tako i u primjerima kolektiviteta. Oni su uvijek bili rezultat ozbiljnog plana, ulaganja truda i posvećenosti“, rekao je muftija Dedović. 

Osvrnuo se i na sve češće pojave u društvu da ljudi žele lagodnosti, uspjehe i rezultate svake vrste a da se pri tome ne učini poseban napor, kako onaj fizički, tako ni onaj umni i intelektualni. „Vrline ljubavi prema radu, posvećenosti poslu, istrajnosti u vršenju povjerene zadaće, iščezavaju i zanemaruju se.

Umjesto posvećenosti vrlinama koje sve odreda zahtijevaju odricanje, napor, posvećenost, strpljenje i istrajnost, svjedočimo populističkim konstruktima i površnosti u kojima se razmeće sa ispraznim parolama, usiljenim i praznim porukama bez trunke odgovornosti za izrečeno i preuzeto kao emanet od javnog interesa“, kazao je muftija. 

Na kraju hutbe upozorio je vjernike, shodno značenjima hadžskih propisa, da je nadu u budućnosti moguće ispuniti samo ukoliko budu spremni na žrtvu i strpljivo podnošenje iskušenja, pri čemu ih kao podloga moraju nas krasiti iskrena vjera, pobožnost i plemenitost. 

VEZANO

ČUDO Proradila fontana ispred Kosače (VIDEO)

urednik

Vruće na tiskovnoj: Redžić tražio pomoć, a onda tjerao Kruškonju

urednik

Kome je Grad Mostar uplatio 1,3 milijuna maraka za ublažavanje posljedica pandemije?

urednik