Mostar

MUP HNŽ-a počeo kampanju protiv nelegalnog oružja

Ministarstvo unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije (MUP HNŽ), u suradnji s Ministarstvom prosvjete HNŽ-a, u srijedu je započelo s kampanjom “Oružje ne štiti, oružje ubija”.

Kampanja je započela edukativnim prezentacijama u srednjim školama HNŽ-a, a ovaj projekt se realizira uz potporu Razvojnog programa Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini (UNPD BIH) i u suradnji s koordinacijskim odborom za kontrolu malog i lakog naoružanja u Bosni i Hercegovini (SALW KO BIH), a provode ga županijska ministarstva unutarnjih poslova, stoji u priopćenju MUP HNŽ-a.

Navode kako je cilj aktivnosti direktna komunikacija s ciljnim skupinama mlađih muškaraca i žena, tijekom koje bi policijski službenici i službenice specijalizirani za rad u zajednici iskoristili jedan sat s učenicima trećih i četvrtih razreda predloženih srednjih škola od strane policijskih agencija, te podigli svijest o opasnosti koje predstavlja korištenje oružja, posebno onog u nelegalnom vlasništvu.

Većina ubojstava povezanih s uporabom vatrenog oružja – 95,7 posto, uključivala je nezakonito vatreno oružje. Čak 53 posto ispitanika kaže kako bi se osjećalo manje sigurno s oružjem u domu, naveli su iz MUP-a.

Istaknuli su kako bh. zakoni prepoznaju amnestiju od sudskog procesuiranja svakog tko dragovoljno preda oružje u nelegalnom vlasništvu.

Oružje se može dragovoljno predati pozivom na 122 nadležnoj policijskoj agenciji u BiH.