DNEVNI Mostar

Pokušavaju li mostarske gradske vlasti ‘progurati’ nezakonit prostorni plan?

Danas će se na 27. sjednici Gradskog vijeća Mostara koja je sazvana za 10 sati naći obiman dnevni red s nekoliko iznimno važnih točaka.
Između ostalog, gradski vijećnici raspravljat će o rebalansu proračuna, usvajanju regulacijskih i prostornih planova koji prošli put nisu dobili potrebnu dvotrećinsku većinu, o dodjelama koncesija i zemljišta, o nelegalnoj gradnji u centru Mostara, te o dodjeli stana Lani Pudar.

Uz to mijenjati će se statuti mostarskih škola te raspravljati o sustavu adresa u Gradu Mostaru.
S obzirom na kompliciran i opsežan dnevni red za očekivati je da će sjednica Gradskog vijeća trajati do kasnih večernjih sati.
Sumnje u nezakonite radnje
No, iako na dnevnom redu ima više zanimljivih točaka o kojima će vijećnici morati donijeti odluke, posebno se izdvaja točka koja će predstavljati nastavak rasprave s prethodne sjednice kada gradska vlast nije dobila potrebnu dvotrećinsku većinu za izmjene i dopune Prostornog plana Grada Mostara.
Dan prije sjednice pojavile su se sumnje i spekulacije da čak gradska vlast sakriva određene dokumente i pokušava usvojiti izmjene i dopune prostornog plana na nezakonit način. Naime, iz Hrvatske republikanske stranke upozorili su da su su u više navrata od gradske uprave tražili dostavljanje suglasnosti nadležnog ministarstva. Tvrde da Gradska uprava ima mišljenje ministarstva koje je negativno, ali da ga ne žele dostaviti gradskim vijećnicima.Zbog toga su taj dokument nabavili iz samog ministarstva u kojem se izričito stoji: “Slijedom iznesenog, očigledno se može utvrditi da ste predmetni zahtjev pogrešno zasnovali na odredbi člana 43. stav 2. Zakona (pogrešna primjena zakona), pa kako nisu ispunjeni uvjeti za davanje tražene suglasnosti, Ministarstvo nema pravnog osnova da udovolji Vašem zahtjevu, odnosno da izda traženu suglasnost.”
– Dakle, ministarstvo nije dalo suglasnost na izmjene i dopune Prostornog plana. Budući da gradska uprava i tajništvo vijeća spomenuti odgovor Ministarstva nisu dobili u materijalima za sjednicu, isti smo danas proslijedili na adrese svih vijećnika, kako bi svi bili upoznati o namjernom kršenju Zakona o prostornom uređenju od strane gradske uprave i vladajuće HDZ BiH-SDA-DF većine u gradskom vijeću, navode u priopćenju HRS-a.
Ministarstvo podsjeća i upućuje Grad na zakonito postupanje kada je u pitanju Poslovna zona – Poljoprivredna površina u Miljkovićima, gdje se poljoprivredno zemljište famoznog poduzetnika pretvara u građevinsko mimo svih pravila i propisa, a pod pravdanjem dolaska investitora.
Ministarstvo također navodi da Gradsko vijeće Mostara u propisanom zakonskom roku od godinu dana nije uzvršilo svoju zakonsku obavezu – donijelo prostorni plan za područje Grada Mostara, u postupku reguliranim ovim Zakonom.
Ova činjenica se kosi s ranijim navodima predsjednika Gradskog vijeća Mostara Salema Marića koji je u više navrata tvrdio da postoji suglasnost Ministarstva građenja i prostornog uređenja HNŽ-a za izmjene i dopune prostornog plana.
Regulacijski plan za Centar II
Osim ove točke dnevnog reda određene kontroverze sigurno će proizvesti i točka dnevnog reda u kojoj se predviđa usvajanje nacrta odluke o  donošenju  Regulacijskog plana Centar II. Mostarsko naselje Centar 2 novim prostornim planom, ako prođe glasanje u Gradskom vijeću, ostat će bez 152 objekta dok će se odobriti gradnja desetina novih. U Centru 2 je izgrađeno 609 objekata od kojih je: 152 individualnih stambenih objekata, 29 kolektivnih stambenih objekata, osam industrijskih objekata, 60 poslovnih objekata, 16 individualnih stambeno-poslovnih objekata, devet javnih obrazovnih objekata, tri javna vjerska objekta, dva javna sportska objekta, devet infrastrukturnih objekata, 70 kolektivna stambeno-poslovna objekta i 251 pomoćni objekt.

Spomenutim planom predviđa se uklanjanje – demolicija 152 objekata od čega 12 individualnih stambenih objekata, 40 poslovnih objekata, osam industrijskih objekata te 92 pomoćna objekata.
No, najveće izmjene u odnosu na postojeće stanje bile bi izvršene na segmentu prometa i odnose se na: rekonstrukciju i proširenje Ulice dr. Ante Starčevića i to za jednu traku, od raskrižja kod sportske dvorane do raskrižja s Ulicom kralja Tomislava (vrh Avenije), zatim profil planirane prometnice (nastavak Ulice kralja Tomislava) s četiri trake i razdijelnim pojasom, te širokim pločnicima i drvoredima preuzetim iz prethodnog plana.

Izvedeni su rotori kod Mljekare i na vrhu Avenije, kao i most preko Neretve u produžetku Avenije do Sjevernog logora.
Očigledno, još jedna burna sjednica očekuje se u mostarskoj Gradskoj vijećnici. G. S.