Mostar

Poznati finalisti za nagradu Nijaz Slipičević 2023. – podržite svog favorita!

I ove godine, građani Mostara biraju kome će pripasti prestižna nagrada ”Nijaz Slipičević”, koju Fondacija Slipičević tradicionalno dodjeljuje mladim ljudima i kolektivima koji su ostvarili značajne rezultate u svojim poljima.

Nakon prve runde glasanja, poznati su finalisti koji su osvojili najviše glasova: Plesni studio B Dance su osvojili 306 glasova, Škola atletike Mostar – 276 glasova dok je Luka Vlaho osvojio 209 glasova.

Osvojene glasove, finalisti su prenijeli u završnu rundu koja će odlučiti pobjednika, dok će nagrade dobiti i drugo i treće mjesto. Finalna runda glasanja će trajati od 08. do 12.09.2023. godine.

Glasati možete ostavljanjem komentara ispod Facebook posta sa rednim brojem i/ili imenom jednog kandidata/kandidatkinje ili kolektiva kojeg podržavate.

Napomena: broje se samo glasovi ostavljeni u komentaru ispod posta na Facebook stranici Fondacije Slipičević.

Kandidati za nagradu ”Nijaz Slipičević” 2023. – Finalisti:

1. Plesni studio B Dance – studio kojeg vodi Željka Bošnjak Zovko davno je izišao iz okvira samog plesa. U studiju se velika pažnja posvećuje i radu s djecom i društvenoj zajednici, zato B Dance nerijetko priprema ili sudjeluje u projektima koji u Mostaru promovišu zdravlje i zdravo odrastanje, umjetnost, zajedništvo. Istovremeno, na takmičenjima u BiH i Hrvatskoj osvajaju medalje u skoro svim plesnim žanrovima kojima se bave.

2. Škola atletike Mostar – “atletika je mnogo više od trčanja” – pod ovim motom već nekoliko godina u Mostaru djeluje škola atletike koja okuplja i dječake i djevojčice kako bi se oni kroz sport i igru razvijali i rasli zdravo. Atletika je, do pojave ove Škole, u Mostaru bila potpuno zapostavljena, a djeca danas odlaze na takmičenja i sudjeluju u prvenstvima, te se mnogi mogu pohvaliti titulom državnih prvaka ili rekordera.

3. Luka Vlaho – ime mladića koji se lani okitio akademskom titulom redatelja ove godine našlo se rame uz rame s režiserima svjetskog renomea. Vlaho je naime redatelj dokumentarnog filma “de Rivera” koji se našao u programu ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala, a kojim je od zaborava nastojao otrgnuti nepravedno zapostavljenog slikara, Mostarca Karla Affana de Riveru.  

Svečana dodjela nagrada će se održati 20.09.2023. godine u mostarskom Centru za kulturu. 

O nagradi ”Nijaz Slipičević” 

Nagrada ”Nijaz Slipičević” je oformljena kako bi Fondacija Slipičević pomogla razvoj talenata koje tek treba vrednovati, a koji u teškom vremenu za naš grad, ne dobivaju zaslužena priznanja i podršku.        

Svrha nagrade je poticati mlade ljude – likovne umjetnike, književnike, sportiste, muzičare, naučnike, te sve druge mlade talente koji svojim radom ostvaruju najznačajnija postignuća u našem gradu. Odati priznanje najboljima i potaći njihov daljnji rad i razvoj.         

Nijaz Slipičević bio je istaknuti kulturni i društveno-politički radnik Mostara. Prije rata je obavljao dužnost direktora Đačkog doma „Dule Mučibabić“. Poslije rata, bio je načelnik opštine Stari Grad, a potom ministar obrazovanja, nauke kulture i sporta Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona. Zapamćen je njegov veliki rad na vraćanju kulture u porušeni grad, u najtežem vremenu mostarskog poraća. Nijaz Slipičević je bio humanista i patriot. Dijete mostarske mahale Carina.      

Fondaciju Slipičević je 2015. godine, osnovao Hari Slipičević u znak sjećanja na svoga oca Nijaza. Vizija Fondacije je jednaka onoj koju je imao Nijaz Slipičević – humanizmom, tolerancijom, dostojanstvom i  pravdom stvarati bolje uslove za život onima kojima je to potrebno, sa željom da svoje vrijeme i znanje usmjerimo u bolju budućnost.