Mostar

Predstavljena monografija ‘Stari mostovi i utvrde Mostara’

U povodu obilježavanja 120 godina osnutka Hrvatskog kulturnog društva (HKD) Napredak i održavanja Glavne izvještajne skupštine Društva, u dvorani Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu predstavljena je znanstvena monografija “Stari mostovi i utvrde Mostara”, autora Ante Miloševića i Željka Pekovića.

Uz autore, knjigu su predstavili Mladen Ančić, te putem video linka Danijel Džino, koji je u svom govoru posebno naglasio važnost ove knjige koja donosi najnovija saznanja o životu prije dolaska Turaka na prostoru Mostara koja su provedena arheološkim istraživanjima prilikom obnove Starog mosta koji srušen tijekom rata u BiH 1993. godine, priopćeno je iz HKD-a Napredak.

“Postignuti rezultati prezentirani u knjizi imat će dalekosežne posljedice za širu povijest prostora jadranskog zaleđa, povijest srednjovjekovnih Huma i Hercegovine, ali i lokalnu povijest prostora Mostarskog polja koja je sada dobila potpuno novu, srednjovjekovnu dimenziju.

Uz otkrivanje do sada nepoznate prošlosti, autori su uspjeli rekonstruirati povijesna događanja oko gradnje Hayreddinova mosta, kao i procese i tehnologije kojima je ovo graditeljsko remek-djelo ostvareno”, kazao je Džino u svom govoru.

Mladen Ančić govorio je o važnosti arheoloških slojeva otkrivenih prilikom obnove Hajrudinova mosta, a čime je nedvojbeno potvrđen predosmanski urbanitet Mostara. To dodatno potkrjepljuje i činjenica postojanja franjevačkog samostana, koji su se u srednjovjekovlju uvijek osnivali u urbanim središtima.

Prema njegovom mišljenju u smislu šireg društvenog značenja, autorski poduhvat Ante Miloševića i Željka Pekovića stavlja u istu ravan i dobiva istu važnost kao i pothvat fizičke obnove samoga mosta, jer kao što je fizička obnova objekta vratila prepoznatljivi lik grada, tako je djelo autorskog dvojca otvorilo pogled na najdublje slojeve povijesti toga grada o kojima se dosad ništa nije znalo.

Znanstvena monografija “Stari mostovi i utvrde Mostara” sigurno je najdetaljnija knjiga posvećena tom području jer objedinjuje ranija istraživanja s najnovijim arheološkim saznanjima prilikom obnove Starog mosta, te po riječima profesora Džine, trebat će puno vremena da bi se prikupila neka nova saznanja koja bi iziskivala potrebu za nekom sličnom monografijom.

Voditelj Press centra svečanosti otvorenja Starog mosta 2004. godine i moderator predstavljanja monografije Miroslav Landeka iznio je podatak da je za praćenje svečanosti otvorenja bilo akreditirano oko 600 novinara, fotoreportera i snimatelja iz BiH, susjednih zemlja, Europe i svijeta, što samo po sebi govori koliki je bio interes za taj događaj i sam projekt obnove mosta, kao i kolika je to bila promocija Mostara.

U glazbenom dijelu programa nastupila je sopranistica Sara Žuvela uz pratnju Darjane Blaće Šojat na glasoviru.