Mostar

Revija oldtimera i otvaranje muzeja

Otvaranje prvog Muzeja oldtimera u Bosnei i Hercegovini bit će upriličeno danas u prostorijama stare vojarne u Rodoču s početkom od deset sati.

Za početak će u muzeju biti izloženo 40 eksponata među kojima se nalaze i jedinstveni primjerci oldtimera kakvi se ne mogu pronaći u ostatku Europe. Oldtimer klub Mostar od 2017. član je međunarodne organizacije nacionalnih saveza, klubova i ostalih grupacija koje se brinu o održavanju oldtimera na svjetskoj razini (FIVA). Također su član i partner s UNESCO-a.

– Ono što će sutra i zvanično zaživjeti je jedinstveno u Europi. Mi smo prvi Oldtimer klub koji otvara muzej. Prvi put u Europi je zabilježeno da Klub otvara muzej i servis za procjenu oldtimera, kazao je predsjednik Oldtimer kluba Mostar Zdravko Vidović.

Bogat program

Ideja o otvaranju seže unazad 15 godina zbog želje za unapređenjem kulturnog sadržaja na ovim prostorima.

– Prostor nam je dodijelila Civilna zaštita Hercegovačko-neretvanske županije. Krenuli smo od nule. U ruševini. U sklopu muzeja bit će osposobljen i prostor mladim umjetnicima da izlažu radove, i to besplatno, kako bi se i oni promovirali i predstavili svijetu, najavljuje Vidović.

Osim izložbenog dijela posjetitelji će danas u sklopu ponuđenog sadržaja moći izabrati i avanturističku vožnju Yugoturu u jednom od restauriranih auta, a ideja je na ovaj način promovirati i Vinsku cestu Hercegovine.

– Sve što smo planirali i zacrtali će biti završeno do sutra (subota), a pred nama su kasnije i još neki radovi koji se tiču muzeja, a za što dosad nije bilo vremena, ni novca. Uglavnom, završit ćemo i baštu muzeja. Dotad ćemo kompletirati ured, izložbeni prostor za vozila, antikvarnicu, pab, ured za registraciju i uvoz vozila, te prostor za servis i procjenu old timera. Nedjeljom u planu imamo organizirati auto-pijacu, ali ne samo za oldtimere, već i za ostala vozila. Moramo tražiti načina i da prihodujemo, te tako sami skrbimo o sebi, navodi Vidović.

Bez defilea kroz grad

Uz otvaranje muzeja planirana je i revija oldtimera iz svijeta.

– Očekujemo goste iz ukupno deset zemalja svijeta. Izložit ćemo više od stotinu oldtimera. Očekujemo nastup mostarskih mažoretkinja, kulturno-umjetničkih društava, te rok glazbenika iz Muzičkog centra Pavarotti. Već večeras očekujemo prve goste, a tijekom sutrašnjeg dana imat ćemo cijelo vrijeme bogat program uz bogatu trpezu. U planu je čak i izložba umjetničkih slika, najavljuje Vidović.

Ove godine za razliku od prethodnih organizatori neće upriličiti vožnju starih vozila kroz Mostar, a razlog su radovi na cestama u gradu, koji su u punom jeku.

– Grad je, svjedoci ste, raskopan. Radovi su u tijeku, promet je otežan i mi nismo uspjeli pronaći maršutu koja bi bila prihvatljiva za građane, nas, a i koja bi zaobišla gradilišta, rekao je na kraju Vidović.

H. Ž.