DNEVNI Mostar

STATUT MOSTARA: Malo varaš ti, malo varam ja…

Na predstojećoj sjednici Gradskog vijeća Mostara u dnevnom redu naći će se točka koja se odnosi na izmjene i dopune Statuta Grada.

Jasno, riječ je o jednom od gorućih problema lokalne zajednice, koji je značajno doprinio blokadi u kojoj se Mostar našao od 2012. do 2020. – bez izbora, investicija i napretka na bilo kom polju.

Ustavni sud BiH određene stavke Statuta koji je 2004. nametnuo tadašnji visoki predstavnik Paddy Ashdown, proglasio je neustavnim, a ključni politički akteri prije tri godine u famoznom Mostarskom sporazumu obvezali su se da će žurno po okončanju lokalnih izbora Izmjeniti i Statut.

Što stoji u Sporazumu?

Ipak, do danas se čekalo, a pravo pitanje je i da li je i danas sazrelo vrijeme ili bolje reći da li postoji volja vladajućih da do toga dođe. Ako je suditi prema onomu što smo jučer mogli čuti u izjavama, Statut teško da će uskoro biti izmjenjen.

Stranke koje čine vlast u sporazumu su potpisale usuglašenje izmjene i dopune, međutim kasnije je od OHR-a zatraženo očitovanje o samoj proceduri izmjena, a na odgovor se čekalo dvije godine?!  Kada je odgovor stigao, HDZ odustaje od onoga što je potpisano u Mostarskom sporazumu.

– Još 29. travnja 2021. uputili smo Prijedlog izmjena i dopuna Statuta prema Gradskom vijeću, isti kakav je predložio i HDZ BiH na osnovu Mostarskog sporazuma koji su potpisali predsjednici stranaka i predsjednici gradskih organizacija dviju stranaka. Isti prijedlog dostupan je, mislim, na stranici HDZ-a BiH. U međuvremenu nismo išli u proces izmjena, jer smo od OHR-a zatražili tumačenje o samoj proceduri izmjene, pošto postoji i statut koji je nametnut 2004. Dugo smo čekali, da bi nedavno stigao odgovor u kojemu OHR navodi da jednom odlukom možemo usvojiti stari statut, a kasnije i novi odnosno izmjene i dopune kako bismo ispunili ono na što smo se obvezali u sporazumu iz 2020. Nakon toga je Vijeće donijelo odluku o roku za dostavljanje novih prijedloga. Očekivali smo da će i HDZ, kao što smo i mi, dostaviti prijedlog utvrđen u sporazumu, međutim oni odstupaju od toga i predlažu nešto novo. Noviteti koji su predloženi su u koliziji. Predlažu se dvije komisije za šest gradskih područja. S druge strane zagovaramo uvođenje mjesnih zajednica, koje postoje u drugim jedinicama lokalne samouprave. Tu bi se definirale i nadležnosti i procedure. Klub SDP-a u svome prijedlogu predložio je izmjene koje se odnose na izbor rukovodstva Vijeća, te formalno usklađivanje po gradskim područjima, dok zanimljivo ne predlažu mjesne zajednice, naveo je jučer vijećnik SDA, Adil Šuta.

Stvar je posve jasna. Ako bi HDZ pristao danas na ono što je potpisao 2020. problem Statuta bio bi riješen.

– Ne znam da li će HDZ pristati na prijedlog iz Mostarskog sporazuma. Ono što u novom prijedlogu predlažu može biti podjela grada po ratnoj liniji. Mostar je jedinstvena cjelina. Gradska područja su sastavni dio Gradske uprave i Vijeća. Mi smo spremni usvojiti ono što smo potpisali u Mostarskom sporazumu. Na to su potpise stavili i OHR, i visoki predstanik, i veleposlanstva, i OSCE, tako da nema izvlačenja, navodi Šuta.

Prijedlozi HDZ-a i SDP-a

U HDZ-u Grada Mostara ne bježe od odgovornosti, kažu, ali na izmjene na način na koji su se obvezali u Mostarskom sporazumu, više nisu spremni, jer su navode, u međuvremenu shvatili da to bi bilo funkcionalno i dobro rješenje.

– Mi smo za usvajanje izmjena i dopuna Statuta Grada, ali ne na način kako zagovara predsjednik Salem Marić. Imat ćemo na predstojećoj sjednici tri ili četiri prijedloga izmjena što je pravno i nomotehnički nemoguće usuglasiti. Sve je čisti spin u režiji SDA. HDZ nije za podjelu grada. Tijekom dvije godine otkako radi nova gradska vlast uvidjeli smo da stvari koje postoje u sporazumu iz lipnja 2020. ne bi bile funkcionalne i zbog toga smo uputili novi prijedlog. Ako ćemo o principijelnosti i tom sporazumu, reći ću kako se SDA u istome obvezala izmjeniti Izborni zakon, a to za skoro tri godine nisu uradili, kaže zamjenik predsjednika Vijeća, Ivan Zelenika.

Prijedlog izmjena i dopuna dostavio je i Klub SDP-a. Inzistiraju na uvođenju četvrtog člana rukovodstva Vijeća, koji bi bio iz reda Ostalih. Žale što se na izmjene čekalo sve do sad.

– Četiri puta smo pokušavali u dnevni red staviti izmjene Statuta. Još na prvoj sjednici. To je i danas politička priča. Neće biti ništa od izmjena. Ne vjerujem da će do toga doći. HDZ neće podržati prijedlog iz Mostarskog sporazuma. Izmjene koje smo predložili vodile bi ka usklađivanju Statuta s odlukama Ustavnog suda BiH. Grad mora ostati jedinstven, ne smijemo se vraćati na ono što je postojalo prije nametanja Statuta, a to su male općine i mali načelnici. Komisije po Gradskim područjima moraju nastaviti dijeliti novac, rekao je predsjednik Gradskog odbora SDP-a Mostar, Arman Zalihić.

Naveo je i kako je Mostarski sporazum “potvrda varanja HDZ-a i SDA“.

– Jedini su se obvezali da će mijenjati Iznorni zakon, a to nisu učinili, dok su drugi obvezali mijenjati Statut, što također neće. Mnogo je licemjerstva, naveo je.

H. Ž.