Mostar

SUM: Rektorovu nagradu dobilo 37 studenata

U povodu 45. obljetnice Sveučilišta u Mostaru (SUM) upriličena je u ponedjeljak svečanost dodjele Rektorove nagrade u Sveučilišnoj Galeriji u Kampusu Rodoč prilikom koje je tu nagradu dobilo 37 studenata.

Studentima su nagradu uručili rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Zoran Tomić i prorektor za znanost i razvoj prof. dr. Ivo Čolak.

Rektor Tomić istaknuo je tom prigodom kako je na dan kada SUM slavi izvrsnost i prikazuje najbolje, ovo susret nade nastale na teškomu radu pojedinaca, teškomu odricanju i želji da u svome uspjehu budu najbolji.

“Kao što vi potvrđujete, uspjeh nije nikakva čudesna, nedokučiva božanska stvar koju mogu postići samo neki od nas. To je nešto što zaista postoji, u svima nama. Samo je važan pristup i, kako kaže Nelson Mandela, ‘izgleda nemoguće, dokle god se ne završi’. A da bi se dogodilo, mora postojati želja, jer je ona početna točka svakoga uspjeha. I još nešto, mora postojati spremnost na odricanje i težak rad”, poručio je rektor studentima.

Znanje koje imaju studenti, dodao je rektor, vrijednost je koju danas slave, a to im nikada nitko neće moći uzeti.

“I nemojte stati učiti. Radite, planirajte i dalje, ali i sanjajte. Sanjajte velike stvari. Prema Arturu Schopenhaueru sudbina miješa karte, ali, ne zaboravite, vi igrate i vi pobjeđujete”, zaključio je rektor.

Predsjednica Studentskoga zbora Sveučilišta u Mostaru Ivana Rašić čestitala je studentima na iznimnim postignućima koja su ostvarili u prethodnoj akademskoj godini.

“Današnja dodjela Rektorovih nagrada za uspjeh, za znanstveni ili umjetnički rad, sport i promicanje Sveučilišta kruna je vašega mukotrpnog rada, ozakonjenje činjenice da ste upravo vi ono najbolje što naše Sveučilište ima ponuditi. Stoga i upućujem zahvale Upravi Sveučilišta, koja svake, pa i ove godine prepoznaje i nagradi one najbolje”, podvukla je Rašić.

Napomenula je kako ovom nagradom rad studenata ne prestaje, nego očekivanja postaju još veća.

Uime dobitnika Rektorove nagrade nazočnima se obratila Matea Galić, studentica Medicinskoga fakulteta, poručivši kako studentima ovo nije samo nagrada nego ponos i rezultat mukotrpna rada.

“Mi smo ponos Sveučilišta u Mostaru. Ponos smo svih profesora koji su prošli kroz naše vrijedne trenutke studiranja te sami ovaj rezultat i njima daje vjetar u leđa za buduće generacije Sveučilišta. Njihovi predanost, sposobnost i iskustvo spoj su koji zasigurno rezultira velike mogućnosti za naša stručna usavršavanja. Iskreno se nadamo, dragi profesori, da smo bili dobri učenici jer ste vi, bez sumnje, itekako dobri učitelji”, kazala je studentica Galić.

Rektor Sveučilišta u Mostaru danas je dodijelio i priznanja u znak zahvalnosti za očuvanje i razvitak Sveučilišta.

Plaketa za izniman doprinos razvoju Sveučilišta kroz istaknuti rad na znanstvenom, nastavnom i stručnom polju kao i promociji Sveučilišta uručena je prof. dr. Sanji Bijakšić, prof. dr. Zdenku Klepiću, prof. dr. Ivici Musiću, prof. dr. Dragi Šubariću, prof. dr. Hermanu Halleru, prof. dr. Ivanu Pepiću, prof. dr. Mariju Jugu te prof. dr. Sabrini Horović. Plaketu za izniman doprinos razvoju i promociji Sveučilišta rektor je dodijelio fra Petru Perici Vidiću i Ivani Rašić, priopćeno je sa SUM-a.