DNEVNI Mostar

Tko se nalazi na listama HDZ-a, SDP-a i SDA za Skupštinu HNŽ-a?

Rokovi za predaju kandidatskih lista za Opće izbore 2022. godine ističu u ponedjeljak 4. srpnja. Velika većina političkih stranaka pri završetku je ovog procesa a neke od njih već su završile kanidatske liste za određene razine vlasti.
Kada je Hercegovačko-neretvanska županija u pitanju u najvećim političkim strankama gotovo svi kandidati su već poznati, a ostalo je samo da se formalno predaju kandidatski materijali Središnjem izbornom povjerenstvu BiH, nakon čega moraju biti i ovjerene. Zbog toga postoji mogućnost i određenih izmjena.  

Zeljko na čelu liste HDZ-a

Dnevni list ovaj put objavljuje najistaknutije kandidate tri najjače političke stranke kada su u pitanju izbori za Skupštinu Hercegovačko-neretvanske županije u koju se bira 30 zastupnika.
Kada je u pitanju HDZ BiH, očigledno je da će na zajedničkoj listi sa njima za HNŽ biti i neke druge stranke koje su članice HNS-a. Listu HDZ-a BiH za Skupštinu HNŽ-a predvodit će predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Mostar Slaven Zeljko. Drugo mjesto na listi rezervirano je za kadar iz Čapljine i na njemu se nalazi Iva Raguž. Sljedeći na listi je sadašnji izaslanik u Domu naroda FBiH Tomislav Martinović, a nakon njega od istaknutijih HDZ-ovaca na ovoj izbornoj listi nalaze se Zora Dujmović, Damir Džeba, kao i ministar Oliver Soldo. Zanimljivo je da se na izbornoj listi HDZ-a BiH za ovu županiju nalaze i kadrovi HSP-a BiH – Tihomir Šarac, HSP-a AS- Ivana Čović, HKDU-HRAST – Danijela Škegro i HSP-a BiH – HB – Lazo Raič.

Irma Memidžan predvodi SDA

Kada je riječ o drugoj vladajućoj stranci u HNŽ listu SDA će predvoditi kadar iz Konjica i sadašnja zastupnica u Skupštini HNŽ Irma Memidžan. Na drugoj poziciji je Džafer Alić iz Mostara, a na trećoj Kemal Murasović iz Jablanice. Na ovoj listi se našao i Salmir Kaplan iz Stoca kao i Dragica Suša iz Mostara.
Posebna zanimljivost je da je dosta istaknutih kadrova SDA na ovoj listi pozicionirano dosta nisko na ovoj listi. Radi se o kadrovima poput sadašnjeg zastupnika Amira Šele i sadašnjeg ministra obrazovanja Rašida Hadžovića. Posebno iznenađenje je jako niska pozicija sadašnjeg zastupnika u federalnom parlamentu Zijata Mušića koji je smješten tek na 14. mjesto ove liste, ali i sadašnjeg ministra Adnana Faladžića koji se nalazi tek na 17. poziciji. Za sve njih poprilično je neizvjestan ulazak u Skupštinu HNŽ, a očito je to sve posljedica sukoba u SDA u vezi sastavljanja ove liste o kojima se dosta govorilo u političkim kuloarima posljednjih dana.

Lulić nosi listu SDP-a

SDP kao najjača oporbena stranka u HNŽ na ove izbore na ovoj listi izlazi ojačana kadrovima Prve mostarske partije na ovim izborima. Listu SDP-a predvodi Ismet Lulić koji je ujedno predsjednik Županijskog odbora SDP-a i zastupnik u Skupštini HNŽ-a. Na drugoj poziciji je zastupnica Vesna Saradžić, a na trećoj predsjednik Gradskog odbora SDP-a Mostar Arman Zalihić. Na četvrtoj poziciji nalazi se sadašnja zastupnica u Skupštini HNŽ Selma Sefić koja se sada nalazi na listi SDP-a. Od ostalih imena posebna je zanimljivost da će se na listi SDP-a za Skupštinu HNŽ-a naći i bivši predsjednik mostarskog DF-a Mahmut Trčalo koji je se pridružio SDP-u nakon što je Komšićev DF na mostarskim izborima ušao u koaliciju sa SDA.  Osim ovih imena na listi SDP-a nalaze se i imena poput Aldijane Trbonja – Tule, Marija Šimovića, Luke Raguža i Omera Manova.
Liste ove tri najjače stranke imaju maksimalno mogućih 35 kandidata, ali zbog ograničenog prostora nemoguće je spomenuti sve njih.  Međutim već sada je jasno da će se između ove tri stranke voditi najžešća bitka za glasove birača. Osim županijskih lista ove tri stranke odredile su i svoje kandidate o za federalni i državni parlament o čemu ćemo opširnije pisati idućih dana.