Mostar

Tri nacionalna društva u Mostaru organiziraju zajednički koncert pod motom ‘Naših 120’

Tri nacionalna društva u Mostaru “Prosvjeta”, “Preporod” i “Napredak” organizuju zajednički događaj- koncert ”Accordion fantasy” pod motom “Naših 120”, koji će biti održan u ponedjeljak, 26. juna u Mostaru.

Predstavnici triju društava najavili su događaj kao muzičko-scenski spektakl na kojem će nastupiti svjetski virtuoz na harmonici Dušan Sekulić s bendom, a publika će moći uživati u klasičnoj muzici, obradama poznatih rock i pop, kao i narodnih melodija.

Predstavnica mostarskog Gradskog odbora SPKD ”Prosvjeta” Sanja Bjelica Šagovnović istakla je kako su ovim zajedničkim događajem željeli da proslave velike jubileje, 120 godina od postojanja koje navedena društva obilježavaju u prošloj i ovoj godini.

– Prosvjeta je ovaj veliki jubilej obilježila nizom događaja, a želja nam je bila da napravimo i jedan zajednički događaj s druga dva nacionalna društva i evo to smo realizovali ovoga ljeta. Pozivam sve Mostarce da nam se pridruže na koncertu da zajedno proslavimo naših 120 godina, ali i dugogodišnju saradnju kako u prošlosti, tako i u ovom trenutku. Nadam se da će ovaj događaj biti samo početak jedne plodonosnije saradnje – naglasila je Šagovnović na konferenciji za novinare.

Dodala je kako je ovo zaista jedna lijepa i pozitivna priča iz Mostara kojom žele poslati poruku kako kultura u tom gradu treba biti integrativni faktor.

Uime mostarske Glavne podružnice HKD ”Napredak” obratio se Miroslav Landeka koji je naglasio kako nisu imali dvojbe da zajedno sa druga dva društva organiziraju jedan ovako lijep događaj.

– Ove poruke iz Mostara uvijek bolje zvuče nego iz nekih drugih sredina. Mi smo i ranije sarađivali zajedno i ovo je nastavak saradnje na nekoj lokalnoj razini. Pozivam sve sugrađane da nam se u ponedjeljak pridruže da zajedno obilježimo naših prvih 120 godina i da pošaljemo jednu lijepu poruku i uvažavanja i poštivanja svih naših različitosti, ali i našeg zajedništva jer puno toga je više što nas spaja nego što nas razdvaja – poručio je Landeka.

O najavljenom događaju uime BZK ”Preporod”–Regionalno društvo Hercegovina govorio je Harun Hasanagić, koji je kazao kako ga zajednički koncert uistinu raduje zbog toga što se saradnja između spomenutih društava spustila na lokalni nivo.

– Cilj nam je da pošaljemo poruku saradnje koja podsjeća na našu saradnju iz prošlosti, a koja će nas, ako Bog da, uputiti i na saradnju u budućnosti. Mislim da će koncert biti izvanredan, jedna vrsta spektakla i pozvao bih sve Mostarke i Mostarce da dođu jer se uistinu radi o nečemu nesvakidašnjem – poručio je Hasanagić.

Projekt menadžer tog regionalnog društva “Preporoda” Amir Kadribegović istakao je kako Mostar nije slučajno izabran za ovakav događaj, kazavši kako je taj grad možda i najizražajniji sinonim zajedničkog života u svim društvenim segmentima, a istovremeno je i centar Hercegovine te da je logično da se ovakvi događaji dešavaju upravo u njemu.

– Imamo neki interni dogovor da “Preporod”, “Prosvjeta” i “Napredak” učine sve da se u narednom periodu barem jedan ovakav kulturni događaj u toku godine održi na području Hercegovine. To je naša namjera i zaista ćemo se potruditi da ovaj oblik saradnje podignemo na još veći nivo- poručio je Kadribegović.

Koncert će biti održan u dvorištu Centra za kulturu Mostar s početkom u 20.30 sati, a ulaz je besplatan.