Mostar

U Mostaru obilježen Međunarodni dan mladih: Oni su riznica znanja i potencijal društva

MOSTAR, (FENA) – U Mostaru je u petak obilježen Međunarodni dan mladih na temu “O nama s nama”, a u okviru projekta “Misli, uči, odluči i poruči”.

Tim povodom, u organizaciji Udruženja za edukaciju i razvoj “Dignitet” te uz suradnju s Vijećem mladih Grada Mostara, u prostorijama Gradske vijećnice održana je prezentacija koju su pripremili mladi, kao i panel rasprava.

Predsjednik Vijeća mladih Grada Mostara Zaim Mehić kazao je za Fenu kako je ovo sjajna prilika mladima predstaviti što se radi u ovome gradu, pa i u cijeloj Bosni i Hercegovini, te kakvo je stanje i  položaj mladih u našem društvu.

– Mladi iz Mostara, ali i BiH, odlaze u velikom broju jer ovdje nemaju perspektivu. Mislimo da će mladi dobiti priliku, ali se trebaju potruditi da doprinesu cijelom radu našeg društva jer oni mogu društvo učiniti boljim, a kako ne bi imali potrebu odlaziti iz ove zemlje – smatra Mehić.

Dalje je pojasnio kako Zakonom o mladima Federacije BiH, a sličan postoji i u Republici Srpskoj, mladi imaju priliku udružiti se i organizirati kroz omladinske organizacije, kasnije kroz Vijeće mladih svoje općine, grada, županije, a potom i Federacije BiH.

– Imaju priliku da kroz Gradsko vijeće, županijsku Skupštinu i više razine vlasti sudjeluju u kreiranju boljih prilika, kako za mlade, tako i za ostale stanovnike naše zemlje. Nažalost, još uvijek nisu svjesni da mogu toliko utjecati na kreiranje društveno-političke slike. Kada se spomene bilo kakva politika, mladi često dobiju odbojnost i ne žele biti dio toga. Odlaze jer ne vide perspektivu i ne misle da mogu promijeniti stanje – istraknuo je Mehić.

Potpredsjednica Udruženja “Dignitet” Aida Kajan dodala je kako sama činjenica da mladi odlaze iz naše zemlje ukazuje na to da je stanje alarmantno i da se hitno moraju poduzeti određene mjere kroz institucionalne, državne vlasti kako bi se mladima pružile prilike da ostvare svoje potencijale.

– Svjedočimo velikom broju odlaska mladih što ukazuje na njihovo nezadovoljstvo, ali na neki način i prosvjed državi. Zaista je došlo kranje vrijeme kada moramo razmišljati za dobrobit mladih jer na njima budućnost ostaje. Oni moraju biti nositelji i kreatori društvenih promjena – smatra Kajan.

Dalje ističe kako mladi mogu utjecati na društveno-političko stanje u našoj zemlji jer su oni, kaže, riznica znanja i potencijal.

– Trebamo im dati priliku i mogućnost da se njihov glas čuje. Zato danas, u Vijećnici Grada Mostara, želimo poslati poruku javnosti da se čuje glas mladih. Želimo da se čuju njihova prava i njihovi problemi kako bi se konačno počeli rješavati – naglasila je Kajan.

 Projekt “Misli, uči, odluči i poruči!” provodi se u okviru Regionalnog programa lokalne demokracije na Zapadnom Balkanu 2 – ReLOaD2, koji financira Europska unija (EU) i sufinancira Grad Mostar, a implementira Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP).

Generalna skupština Ujedinjenih naroda 1999. godine donijela je rezoluciju o proglašenju Međunarodnog dana mladih, kojeg razna udruženja diljem svijeta obilježavaju raznim aktivnostima, a sve u cilju promocije njihovih znanja, vještina i sposobnosti.

VEZANO

Mostarski vrtići izvršili upis za narednu godinu

urednik

State Department pozdravio sporazum o izborima u Mostaru

urednik

NOVI VAPAJI SANJE MILAS: Pomozite, sada je i otac loše!

urednik