DNEVNI Mostar

U Rodoču otvorena izložba ‘Autići

U Sveučilišnoj galeriji u Rodoču u četvrtak je otvorena izložba „Autići | Carlings, 2012. – 2022.“, akademskog umjetnika Josipa Ivanovića.

Umjetnik Josip Ivanović mostarskoj se publici predstavlja djelima nastalim u razdoblju od 2012. do 2022. godine, a riječ je o slikama rađenim tehnikom akrila na platnu, grafikama i drvenim skulpturama autića, kao i njihovim 3D printevima.

– Izložba pokazuje desetogodišnji presjek mog istraživanja na temu automobila, našeg života, putovanja, prometnih gužvi i slično – izjavio je Ivanović.

Govoreći o procesu svog umjetničkog stvaranja, istaknuo je kako sve ovisi o nekoliko faktora.

– Čitav proces je kompliciran, nekada mogu naslikati sliku u dva dana, a nekada djelo stoji dva mjeseca. Tražim vrijeme i inspiraciju, pokušavam shvatiti kako se ono može sklopiti. Kreativnost je radoznalost i u nekom trenutku vas povede, onda to razvijate i na neki način se igrate – kazao je akademski umjetnik.

U ciklusu „Autići“ Ivanović se bavi dinamikom urbanog krajolika, ali odaje i svojevrsni homage.

– Recimo i da je ova tema homage dječacima u svima nama, to je veseli homage, ali taj homage ima i svoj opozit u onom najmračnijem od zagađenja do nekih drugih negativnosti što nas same uništava – zaključio je Ivanović.

Otvaranju izložbe nazočio je i rektor Sveučilišta u Mostaru (SUM) Zoran Tomić koji je ustvrdio da će umjetnički prikaz autića zasigurno privući veliku pažnju publike.

– Danas izlaže Josip Ivanović, dubrovački majstor i mislim da ćemo svjedočiti jednom sjajnom kulturnom događaju u gradu Mostaru i Sveučilištu. Izložba je jedna u nizu gdje se implementira strateška politika SUM-a, a to je da je umjetnost jedna od vrlo važnih strateških grana razvoja Sveučilišta jer smatramo da i kroz umjetnost možemo afirmirati druge vrijednosti našeg sveučilišta – kazao je Tomić.

Naglasio je kako će se realizacija ovakvih programa nastaviti te kako je već postalo uobičajeno da afirmirani umjetnici sami traže da izladžu svoj djela u prostoru Sveučilišne galerije

– Ulagat ćemo u umjetnost, iako su vremena teška, neizvjesna i komplicirana, ali nekako sam naučio da se baš u takvim vremenima ulaže. Tada se pokazuje tko ima viziju, snagu da afirmira ono što bi mnogi zaustavili. Mi nećemo zaustaviti razvoj umjetnosti na Sveučilištu jer na taj način prezentiramo vrijednosti ovog društva – ustvrdio je Tomić.

Rektor je još jednom istaknuo zadovoljstvo dosadašnjim radom Sveučilišne galerije, kao i pohvalama kojima su mnoga velika umjetnička imena pohvalila njezin rad.

– Vrlo brzo smo došli na ovu razinu, podosta zahvaljujući Marinu Ivanoviću. Sretan sam da umjetnost ne zamire u teškim vremenima. Imao sam priliku kao dekan Filozofskog fakulteta ugostiti visokopozicioniranog vatikanskog dužnosnika koji mi je rekao da se treba ulagati u umjetnost, jer je to najbolji način da se afirmiraju brojčano male nacije. Time se i vodimo u našoj podršci umjetnosti – poručio je rektor mostarskog sveučilišta.

Akademski umjetnik Josip Ivanović rođen je 1961. godine u Sarajevu, gdje je i diplomirao na Akademiji likovnih umjetnost 1988. godine.

Nakon toga preselio se u Dubrovnik gdje je, zajedno s francuskim restauratorima i klesarima, radio na više projekata obnove spomeničke baštine u dubrovačkoj povijesnoj jezgri.

U svojoj karijeri, koja traje više od tri desetljeća, imao je više od 50 izložbi, a o njegovom životu i radu snimljeno je nekoliko radijskih i televizijskih emisija.

Izložba „Autići | Carlings, 2012. – 2022.“ ostaje otvorena do 30. listopada.