DNEVNI Mostar

Zašto Srbi u Mostaru više nisu složni?

Savez nezavisnih socijaldemokrata napustio je Koordinaciju srpskih udruga Mostara, koja je s jedinstvenom listom “Ostajte ovdje” na lokalnim izborima 2020. uspjela preći izborni prag i po prvi put osvojiti mandat u vijeću.

Razloga za razlaz je više, a o svemu su nedavno govorili prvi čovjek Koordinacije Dušan Golo, kao i predsjednik SNSD-a u Mostaru, Velibor Milivojević.

– Koordinacija Srba već duže egzistira na način da praktično postoje dvije formulacije, te se predsjednik Koordinacije ponaša čas po jednoj, a čas po drugoj. Izvorno, SNSD je mnogo ranije pristupio Koordinaciji, ustvari sporazumom o zajedničkom djelovanju. U tom kordinacionom tijelu zamisao je bila da se odluke donose jednoglasno, a da sve što nije jednoglasno bude na neki drugačiji način u drugom izglasavanju jednoglasno. U međuvremenu došlo je do osnivanja udruga s istim nazivom, koje je osnovano od osam fizičkih lica, pa se počelo da prepliće – “malo smo udruženje“, a “malo smo koordinaciono tijelo“, tvrdi Milivojević.

Rad pod pritiskom

Navodi i kako u Gradskom vijeću od početka mandata radi pod velikim pritiskom, te da mu nije nimalo jednostavno.

– Došlo je i do omalovažavanja i nepoštivanja stavova stranke koju predstavljam. Rad i djelovanje SNSD-a u samom sporazumu, postali su izlišani. Optuživani smo za sve i svašta, a upravo smo mi ti koji smo jedini od svih stranaka i udruga sproveli i izborne konferencije, čije se članstvo broji. Nas je više od 340, dok svi drugi imaju mnogo manje članova. Bez obzira i na to, i dalje je naše mišljenje da stranke trebaju da se bave politikom, a da se nevladine organizacije bave onim čime mogu pomoći kroz svoj obim djelovanja. Mi smo zadržali dobre odnose, podržavamo naravno rad četiri udruge, kaže Milivojević.

Čelnike Koordinacije srspkog naroda optužio je za nedosljednost, a kaže i kako su po srijedi često i osobni interesi.

– Nažalost, u pozadini svega postoje i određene interesne sfere. Bili smo inicijatori određenih projekata. Mislimo da novci koji su dolazili djelovanjem SNSD-a trebaju da budu iskorišteni i za projekte srpske zajednice. I mi se nećemo složiti sa paušalnim ocjenama i izrečenim neistinama… Nećemo ići u bilo kakve demante, jer se vodimo ono da ne nije važno šta se kaže, već ko kaže. Gospodinu Goli želim sve najbolje, rekao je Milivojević.

S druge strane Golo je tvrdio da je cilj Koordinacije bio da dobije makar jednog vijećnika u Gradskom vijeću, što se nesebičnim radom svih u koordinaciji i postiglo. Ipak, kasnije nisu bili zadovoljni odnosom Velibora Milivojevića.

– 23 sjednice vijeća se nije sastao sa izbornom bazom koja ga je izabrala, sa dnevnim redom da vidimo šta ćemo i kako ćemo po pitanju vitalnog nacionalnog interesa. Sve što je radio, radio je na svoju ruku. Ja ne mogu da to prešućujem i ne borim se da se isprave. Tražim ako ništa drugo da podnese što je urađeno u odnosu na prethodne godine. Što smo to dobili njegovim izborom. Istovremeno je Koordinacija Srba uložila 800 tisuća maraka u Mostar, rekao je.

“Mentorstvo”

Predsjednik SNSD-a u Mostaru prema njegovom mišljenju nije djelovao ni sukladno nekim ranijim dogovorima, već je slušao nekoga izvan Mostara.

– Nažalost, gospodin Milivojević ne odlučuje o važnim stvarima, već ima mentore van našega grada. Nakon što se opredjelio javno dići ruku i glasovati za gradonačelnika iz reda hrvatskog naroda, rekao sam gospodinu Dodiku i gospođi Brnabić: “Time ste nam odjeskli lijevu ruku“. Ovi lijevi su rekli: “Nećemo da čujemo za vas, opredjelili ste se za tu stranu”, navodi dalje.

Smatra i kako srpska zajednica u Gradu nije dobila dovoljno sredstava iz proračuna.

– Mi dobijamo mrvice. Lako se to matematički može provjeriti. Mi smo dobili za naše projekte 350 tisuća. Neko je s tim zadovoljan. Ja nisam. Ne može čovjek koji je u Mostar došao prije 16 mjeseci i nije ni znao dotad da postoji Koordinacija da se sad ponaša kao mesija i da odlučuje o svemu i svačemu. Ja nemam načina da utičem na njegove poteze i odluke. Sve naše kulturne manifestacije, infrastrukturni projekti, javna rasvjeta… su toliko zapušteni i malo tretirani od strane institucija da je to za priču, rekao je na kraju.

H. Ž.