Nekategorisano

26 članica EU usvojile Deklaraciju o kulturi u vrijeme pandemije

Ministri kulture 26 članica Europske unije usvojili su u četvrtak Deklaraciju za kulturu u doba krize nastale zbog širenja covida-19 u kojoj obećavaju djelovati “brzo i fleksibilno” kako bi pomogli kulturnom i kreativnom sektoru.    

Usvojena Deklaracija rezultat je razmjene europskih iskustava i promišljanja o mjerama poduzetim za opstanak  kulture tijekom restriktivnih mjera koje su radikalno uskratile, a ponegdje i potpuno dokinule kulturnu produkciju, tumači hrvatsko ministarstvo kulture.

U priopćenju ministarstva kaže se da su među predloženim mjerama “redovita i potkrijepljena procjena situacije u cilju pravovremene reakcije, te predlaganje rješenja prema kojima bi napori na razini Europske unije danas, ali i u višegodišnjoj perspektivi, dopunili nacionalne mjere, s posebnom pažnjom usmjerenom na fleksibilnost i digitalne inicijative u okviru programa Kreativna Europa”.

Mjere uključuju, nastavlja ministarstvo, “osiguranje da će pomoć iz fondova i programa EU-a doprijeti do kulturnog i kreativnog sektora i pridonijeti njegovu oporavku”.

“Ministri su se složili i da je u ovim izvanrednim okolnostima potreban žuran, ambiciozan i održiv politički odgovor te su se zajednički obvezali na brzo i fleksibilno djelovanje u skladu s razvojem događaja i usuglasili se da će odlučno nastaviti s donošenjem političkih odluka kako bi u doba krize i dugoročno pružili potporu kulturnom i kreativnom sektoru”, stoji u priopćenju ministarstva.

U okviru predsjedanja Hrvatske Vijećem EU-a, Deklaracija ministara kulture i medija Austrije, Belgije, Bugarske, Hrvatske, Cipra, Češke, Danske, Estonije, Finske, Francuske, Njemačke, Grčke, Irske, Italije, Latvije, Litve, Luksemburga, Malte, Nizozemske, Poljske, Portugala, Rumunjske,  Slovačke, Slovenije, Španjolske i Švedske o kulturi u doba krize COVID-19 usvojena je slijedom ad hoc neformalne videokonferencije koja je održana u Zagrebu 8. travnja 2020. godine, podsjeća ministarstvo.

Jedina zemlja EU-a koja se ne navodi među onima koje su usvojile deklaraciju je Mađarska.

Ministarstvo je najavilo da će ministri nastaviti raspravu na Vijeću ministara kulture 19. svibnja.

(Hina)

VEZANO

U BiH novih 180 slučajeva koronavirusa!

urednik

Ugostitelji širom svijeta uveli kreativne načine održavanja fizičke distance

urednik

U mostarskim domovima zdravlja zaraženi liječnici, medicinska sestra, tehničar…

urednik