Nekategorisano

Bh. prvak ne mora još više strahovati

Piše: Slaven Nikšić

Nakon pisanja britanskog lista The Times da će UEFA ukinuti pretkola Lige prvaka, iz Nyona je na olakšanje manjih europskih klubova, među koje spadaju i naši najbolji, stigao demant. Srećom, jer naš bi nogomet u slučaju ukidanja apsolutno nestao sa europske mape na kojoj već godinama i godinama zauzima mjesto na periferiji.
– Nikada nismo razmatrali o onemogućavanju domaćih prvaka njihovog istinskog prava da pokušaju ostvariti kvalifikaciju u skupnu fazu Lige prvaka na terenu, piše u priopćenju UEFA-e koje je bilo reakcija na pisanje lista The Times.
Englezi su sugerirali da će UEFA u ovom kriznom vremenu okrenuti leđa malima, ali to se ipak neće dogoditi.
– UEFA želi pojasniti da trenutno jednostavno prati razvoj situacije i svaki potencijalni utjecaj na format kvalifikacijskih krugova za klupska natjecanja iduće godine. Do danas nisu razvijene posebne mogućnosti za format kvalifikacija za europska klupska natjecanja, dodaje se u priopćenju.
Dakle ni naš prvak, a sve su prilike da će to biti trenutno vodeće Sarajevo koji bi po sadašnjem stanju stvari naslov trebalo obraniti konačnom odlukom o prekidu prvenstva, neće biti zakinut – ni za tanku šansu da uskoči u skupinu, ni za novac od sudjelovanja u kvalifikacijama.

U suprotnom bi to bio snažan udarac nadodan seriji udaraca koje je već nanijela pandemija, ali i neodlučna (čitaj nesposobna) vlast, državna i nogometna. U suprotnom bi naši prvaci, a onda vjerojatno i svi europski predstavnici, ostali bez dobrog dijela djela novca na kojem baziraju krojenje svojih budžeta – ostatak nakupe transferima kojih će, barem na ovoj našoj razini, postati  rjeđi.
A to što bi nestali sa europske mape, iz perspektive nekog značaja koji naši klubovi imaju u Europi – to nitko ne bi ni primijetio. Dovoljno je samo sjetiti se podatka da je zadnji bh. prvak koji je preskočio prvu prepreku u kvalifikacijama za Ligu prvaka bila Modriča 2009. godine. 

VEZANO

UEFA U ponedjeljak o Ligi nacija

urednik

Glavno vijeće HNS-a BiH: Osuda napada na kardinala Puljića

urednik

ČOVIĆ: Političko Sarajevo odgovorno za stagnaciju BiH

urednik