Nekategorisano

Dodik tvrdi da se NATO pomažući BiH miješa u njene unutarnje poslove

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik optužio je NATO da se miješa u unutrašnje poslove Bosne i Hercegovine time što toj zemlji osigurava pomoć.

Nakon što su ministri odbrane država članica NATO-a ranije ove sedmice odobrili upućivanje dodatne pomoći BiH, Gruziji i Moldaviji, zemljama označenim kao mete sve ruskog utjecaja, Dodik je za bh. medije izjavio kako se Alijansa na taj način postavila kao neko ko se miješa u unutrašnje poslove BiH, prenosi Hina.

Predsjednik Republike Srpske poznat je po svojim proruskim stavovima i veličanju Vladimira Putina kojem je u januaru dodijelio i odlikovanje, a planira mu ga lično uručiti kada tokom ove godine bude putovao u Rusiju.

Dodik se protivi približavanju BiH članstvu u NATO-u, iako je to cilj definiran zakonom o odbrani BiH i važećom vanjskopolitičkom strategijom te zemlje.

Sada tvrdi kako niko u BiH nije od NATO-a tražio nikakvu pomoć iako je cijeli niz njenih dužnosnika upozoravao na opasnost od rastućeg ruskog utjecaja u regiji.

Dodik kaže kako su ta upozorenja i ocjene “glupe”.

“Jedino nadležno za pitanja vojske i sigurnosti je Predsjedništvo, koje ni u prošlom niti u ovom sazivu nije ni razmatralo niti molilo NATO za bilo kakvu pomoć”, izjavio je Dodik.

Njegova je procjena kako BiH odnosno njena slabo opremljena vojska ne trebaju nikakvo novo oružje niti opremu, a sadašnje članove državnog vrha pozvao je da odbiju bilo kakvu pomoć koju NATO ponudi.