Nekategorisano

Je li ‘trojka+’ skupila dovoljno potpisa za formiranje nove Vlade Federacije?

Piše: Dragan Bradvica                                           

Iako se i federalna vlast obećavala i prije ove godine jasno je od samog početka bila kako se to neće dogoditi.

Ušli smo već i u veljaču, a čini se kako je sada formiranje nove Vlade Federacije dalje nego je bilo par tjedana nakon općih izbora u listopadu 2022. godine.

Jasno je bilo kako će se unutar ‘osmorke’ prije ili kasnije pojaviti pukotine ali malo tko je vjerojatno očekivao da će se to dogoditi i prije formiranja vlasti i podjele izbornog kolača.

Ponašanje prije svega sarajevske ‘trojke’ (NiP, SDP i NS) iz dana u dan je od sebe odbijalo druge partnere – ZNG, NES, SBiH i PDA. Na taj način je ‘osmorka’ pukla na ova dva bloka koja su sada poprilično udaljena pa se čini kako sada svi sa svima pregovaraju kako napraviti vlast.

I tu na velika vrata uskače SDA, tim više što se na nižim razinama vlasti poodavno pregovara na način da se vlast pravi s bilo kime samo da se dočepa fotelja. Pa na taj način je strankama bivše ‘osmorke’ SDA poželjna na nižim razinama, a gadljiva im je na višim razinama što dodatno zbunjuje žitelje. Kako je moguće da je za ‘trojku+’ SDA nepoželjna, korumpirana, nesposobna… za Federaciju, a nije za županije?

NES, SBiH i ZNG i dalje zajedno i imaju uvjete

Na sve probleme dolaze posljednji potezi SDP-a koji je odjednom uvrijeđen jer NES, SBiH, ZNG i PDA nisu htjeli glasati na njihove nego za svoje kandidate za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH. Naravno, i tu su krenuli po dobroj populističkoj matrici pa nisu prekinuli suradnju s NES, SBiH i PDA nego samo s ZNG koji i nemaju zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Međutim, odgovor ove grupacije dolazi da su i dalje zajedno i kako ih ponašanje SDP-a neće podijeliti. Nakon toga SDP je tražio da se najkasnije početkom ovog tjedna dostave potpisi za formiranje nove Vlade FBiH kako bi se znalo imaju li uopće kapacitet za novu vlast.

Čini se da od toga neće biti ništa jer je lider SDP-a Nermin Nikšić dobio pismo od Damira Marjanovića, čelnika ZNG, Nermina Ogreševića, predsjednika NES-a i lidera SBiH-a Semira Efendića u kojima navode kako im ne pada na pamet davati potpise tek da bi se popunile fotelje, nego su spremni za programsko djelovanje.

– Potpise podrške koji se od nas traže možemo dati isključivo za formiranje programske Vlade FBiH, i u okviru procedure kojom se od rukovodstva FBiH traži imenovanje mandatara vlade, a ne za najavljeni pritisak prema međunarodnoj zajednici. U procesu formiranja izvršne vlasti FBiH zalažemo se za institucionalno djelovanje u okviru naših kapaciteta, bez upliva neimenovanih članova međunarodne zajednice, stoji između ostaloga u tom pismu.

Što dalje?

Matematika je takva da se bez ruku SBiH-a, NES-a pa i PDA neće moći praviti nova federalna vlast. Ukoliko bi oni otišli sa SDA, ta grupacija zajedno sa HDZ-om BiH imali bi potrebnu većinu za novu vlast.

Naravno, SDP će imati potpredsjednika FBiH iz reda srpskog naroda i on bi tada mogao blokirati i dati potpis za novu Vladu FBiH. Do sada su iz SDP-a jasno navodili kako bi u takvom scenariju oni dali potpis za one koji imaju većinu.

Isto tako, moguća je i vlast koju bi činili SDA, SDP i HDZ BiH koja ima komotnu većinu, predsjednika i dva potpredsjednika FBiH i bez ikakvih problema bi mogli praviti vlast. Do sada su iz SDP-a jasno naglašavali kako nisu spremni za takvu opciju.

Naravno, moguća je i ona najgora opcija da aktualni saziv Vlade FBiH nastavi i dalje djelovati do daljnjeg što znači kako bi ušli i u treći mandat.