Nekategorisano

Plenković: Unija na krizu odgovorila snažno i sveobuhvatno

Hrvatski premijer Andrej Plenković čestitao je u subotu Dan Europe poručivši da je Europska unija, suočena s pandemijom koronavirusa, odgovorila  “sveobuhvatno i snažno kako bi sačuvala radna mjesta i poduzetništvo, osigurala brz i učinkovit oporavak te postigla održiv razvoj i konkurentnost europskog i nacionalnog gospodarstva, uz jačanje solidarnosti i otpornosti društava”.

 “Na današnji dan prije 70 godina, Schumanovom Deklaracijom postavljeni su temelji današnje Europske unije”, piše premijer u priopćenju za javnost u kojem podsjeća da se zajednica šest država gradila postupno “kao projekt mira, pomirbe, demokracije, ljudskih prava, suradnje i uzajamne solidarnosti, za što joj je 2012. godine dodijeljena i Nobelova nagrada”, navodi se u poruci premijera zemlje predsjedateljice Vijeća Europske unije uz Dan Europe.

 Nakon nekoliko krugova proširenja te priključivanjem Hrvatske 2013. Unija je narasla na zajednicu od 28 zemalja, a “nažalost, ove nas je godine napustila Ujedinjena Kraljevina”, piše u tekstu premijer Hrvatske koja ovo polugodište predsjeda Unijom, što je za nju prvo takvo predsjedanje. 

 Pandemijom bolesti Covid-19 svijet se u samo nekoliko mjeseci suočio s izazovom bez presedana, s ogromnim političkim, gospodarskim, socijalnim i zdravstvenim posljedicama. “Time je i naše predsjedništvo suočeno s neviđenim administrativnim i logističkim izazovima”, rekao je.

 “Unatoč tome, naša je reakcija bila brza te smo pronašli rješenja koja su omogućila nastavak učinkovitog donošenja odluka u Vijeću, sada kada građani od Unije to najviše i očekuju”.

 Plenković je predstavio što je učinjeno do sada u vrijeme hrvatskog predsjedanja, kazavši kako su nakon uređenog Brexita započeti i konkretni pregovori o Višegodišnjem financijskom okviru za razdoblje 2021-2027., koji će se sada u promijenjenim okolnostima intenzivirati uz novi pristup. 

 “Postignut je dogovor o utvrđivanju nove metodologije za vođenje pregovora o proširenju, te su na poticaj Hrvatske i uz velike političko-diplomatske napore u ožujku donesene odluke Vijeća o otvaranju pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom”, kazao je premijer Plenković, prenosi Hina.

 “Nakon tog važnog uspjeha, na hrvatsku je inicijativu 6. svibnja održan i Zagrebački sastanak na vrhu s čelnicima Europske unije i država zapadnog Balkana, na kojemu je usvojena Zagrebačka deklaracija”, poručuje dalje hrvatski premijer i dodaje kako se tom deklaracijom učvršćuje jasna europska budućnost zemalja jugoistoka Europe i najavljuju redoviti zajednički sastanci na najvišoj razini.

 “Tim se političkim uspjehom Hrvatska snažno pozicionirala i profilirala je svoje vanjskopolitičke prioritete na europskoj razini”, navodi se u priopćenju.

VEZANO

Zovko: Zagrebački summit ključni uspjeh hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a

urednik

Očekuje se pad trgovine između EU i Kine, otvara se velika prilika za zapadni Balkan

urednik

Čelnici EU-a na samitu o sporazumu za fond ekonomskog oporavka

urednik