Nekategorisano

Ponosni smo što je 15. svibnja obranjena Tuzla, istina je jedna

Na današnji dan prije 28 godina, pripadnici Stanice javne bezbjednosti MUP-a BiH, građani i patrioti Tuzle su na raskrsnici Brčanska Malta uspjeli osujetiti namjere tadašnje Jugoslovenske armije (JA) i rezervista s Ozrena i obraniti grad. Tim su povodom jučer položeni vijenci i cvijeće na spomen-obilježju u naselju Brčanska Malta te u spomen parku na Slanoj Banji.

Tog dana je odbranjen grad Za građane Tuzle, 15. svibanj 1992. godine, je nešto čega se sjećaju, istaknuo je tim povodom Selim Bešlagić, tadašnji i poslijeratni gradonačelnik Tuzle.

“Taj 15. svibanj je bio, faktički, obrana od agresije na Tuzlu a ta se obrana sastoji u tome što smo tog dana osigurali da Jugoslovenska armija, koja više nije bila ni narodna, ne izvuče oružje Teritorijalne obrane, već da to oružje ostane u Tuzli kako bismo s tim oružjem mogli voditi borbu protiv agresora i agresije izvršene na BiH“, ističe on. U događaju na Brčanskoj Malti nesumnjivo su stradali vojnici koji su bili u koloni, tuzlanski policajci i jedan civil. Bešlagić smatra da je istina jedna i da krivca treba pronaći.

Aktualni gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović je podsjetio na nepobitne povijesne fakte. “Treba da se zna i da se uvijek ponavlja. Srbija i Crna Gora su 28. travnja 1992. donijeli Ustav Jugoslavije i tim ustavom, koji se odnosi na Srbiju i Crnu Goru, osnivaju Vojsku Jugoslavije. Tim činom od 28. travnja nema više Jugoslovenske narodne armije (JNA). Vojska Jugoslavije je jedina legitimna vojna sila na prostorima Srbije i Crne Gore, ali ne i na nekom drugom teritoriju. Ratni zločinac Radovan Karadžić, suprotno Ustavu BiH, 12.svibnja 1992. u Banja Luci formira Vojsku srpskog naroda i stavlja je pod zapovijedanje ratnog zločinca Ratka Mladića. Ta je vojska tada u vojarni od 12. svibnja, pa i uoči 15. svibnja 1992. Ta vojska trebala je napustiti vojarnu“, istakao je Imamović. Službenici Stanice javne bezbjednosti Tuzla trebali su osigurati izlazak kolone JA, ali su bili napadnuti iz vojarne Husinska buna.

Bijeljina: Obilježeno 28 godina od zločina nad Srbima u Tuzlanskoj koloni

Istodobno je parastasom stradalima i polaganjem vijenaca i cvijeća na spomen -kosturnicu u Bijeljini obilježeno 28 godina od stradanja pripadnika ЈNA u Tuzlanskoj koloni. Prema podacima vlasti RS-a, Bošnjaci su u ovom događaju ubili najmanje 54 vojnika a ranili njih 44, prekršivši dogovor prema kojem je kolona, koja je kao i ostale jedinice ЈNA napuštala BiH.

Dodik: Ubistvo pripadnika bivše ЈNA u Tuzli je zločin sa predumišljajem

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je za Srnu da je sramni i kukavički napad iz zasjede na pripadnike bivše ЈNA 15. svibnja 1992. godine u Tuzli zločin s predumišljajem, koji ni 28 nakon godina nije dobio sudski epilog. “Očito je to gnusno ubojstvo pripadnika bivše ЈNA u Tuzli, kada su u mirnom i dogovorenom izlasku iz vojarne Husinska buna ubijena 54, a ranjena 44 vojnika, učinjeno s predumišljajem i da je bila pripremljena zasjeda na konvoj na Brčanskoj malti, što je sraman i kukavički potez tadašnjih pripadnika muslimanskih paravojnih formacija. Sramno je i da Tuzla 15. svibnja slavi mučko ubojstvo iz zasjede mladih, nevinih vojnika tadašnje ЈNA“, istakao je Dodik.

VEZANO

Britanski veleposlanik: ‘Dodikova politika opasnost je za BiH i međunarodni poredak’

urednik

KRIMINALIZACIJA KLEVETE: Ustavni sud RS nije prihvatio zahtjev Kluba izaslanika bošnjačkog naroda, cijela stvar sada ide pred Ustavni sud BiH

urednik

Dodiku će sljedećih dana itekako trebati Kajganić i Ćulum

urednik