Lifestyle Nekategorisano

U Beču privremeno otvorene dodatne ulice za pješake

U Beču su privremeno otvorene dodatne ulice za pješake.

Gradska uprava odlučila je dodatno olakšati život za vrijeme pandemije koronavirusa, pa su od 10. aprila postavljene četiri privremene “zone susreta”.

“Zone susreta” (njem. ‘Begegnungszone’) uvedene su s ciljem poboljšanja kvalitete javnog prostora. Prednost zona je zajedničko korišćenje prostora svih učesnika u saobraćaju, koji podliježu ograničenju brzine od najviše 20 kilometara na sat.

Zone za učesnike primjenjuju koncept “bez pravila” i oslanjaju se na komunikaciju, individualnu odgovornost i međusobno uvažavanje. Najveća takva zona u Beču je poznata trgovačka ulica Mariahilfer.

Nove zone su ograničene do početka maja, a otvorene su u okruzima Landstrasse, Ottakring i Währing. U toku sedmice će biti otvorene u Leopoldstadtu, Wiedenu, Margaretenu, Neubauu i Favoritenu.

Na ulazu i izlazu ulica su posebni znakovi s jasno prikazanim ograničenjem brzine za automobile.

Cilj te mjere je omogućiti pješacima lakše održavanje socijalne distance.

Ovim pristupom su se pozabavili i stručnjaci za prostorno planiranje s Tehničkog univerziteta u Beču (TU Wien). Oni su filtrirali ulice čiji su trotoari toliko uski da se preporučeni sigurnosni razmak od najmanje jednog metra ne može držati, a s druge strane, obratili su pažnju na područja u kojima žive ljudi iz rizične grupe, stariji od 65 godina.

Istraživanje je pokazalo da u gotovo svim okruzima postoje kritične tačke, na karti prikazane pink bojom. Prilagođavanje saobraćaja pješacima je naročito na tim kritičnim tačkama izuzetno značajno, saopćeno je iz Eurocomm-PR Sarajevo – Mreža za međunarodnu komunikaciju Grada Beča.