Nekategorisano

U Hrvatskoj petnaest novih slučajeva zaraze, jedna osoba umrla

U protekla 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 15 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a jedna je osoba umrla, izvijestio je u subotu Nacionalni stožer civilne zaštite.

 “U protekla 24 sata imamo novodijagnosticiranih 15 covid pozitivih osoba, što nam daje ukupno 2176 pozitivnih osoba”, rekao je hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare.

 Umro je muškarac (1950.), u KBC Osijek, imao je kronične bolesti i bio je na respiratoru.

 “Ukupno je bilo je 44.218 testiranja, od čega 840 u proteklih 24 sata, a 4,92 posto je pozitivnih”, dodao je.

 Ukupno je umro 87 osoba, na respiratoru ih je 13, hospitaliziranih je 181, što je tri manje nego jučer, a otpuštenih iz bolnica 668, što je za 17 više od jučer. Oporavljenih kod kuće je 1058, a ukupno oporavljenih 1726.

 “U samoizolaciji je 16.749 osoba i ono što je epidemiološki značajno je da 14, odnosno 15 pozitivnih dolazi iz tog rezervoara samoizolacije”, istaknuo je.

 Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je dvije nove odluke – na Braču se uvodi nužna epidemiološka mjera zabrane napuštanja mjera prebivališta i stalnog boravka u trajanju 14 dana.

 Mijenja se i dosadašnja odluka o privremenoj zabrani prelaska granica. Hrvatskim državljanima se omogućuje ulazak u Hrvatsku i odlazak u inozemstvo, a kada postoje poslovni razlozi i drugi gospodarski interes strani državljani će moći ući u Hrvatsku, kao i strani državljani koji putuju zbog neodgodivih osobnih razloga.

 Božinović je najavio da se od ponedjeljka ulazi u treću fazu opuštanja mjera, sutra će se objaviti sve ostale odluke koje se tiču realizacije zaključaka vlade vezano uz to.

 Među ostalim, intenzivno se razgovara s Ministarstvom kulture o tom sektoru o preporukama uz održavanje kulturnih programa i manifestacija, proba, proizvodnje audiovizualnih i glazbenih sadržaja. Probe će početi od 11. svibnja, a kina, kazališta, koncertne dvorane vjerojatno od 18. svibnja.

 Od ponedjeljka bi se omogućio rad kladionicama, automat klubovima i sličnim djelatnostima, javila je Hina.

VEZANO

‘Širenje novog koronavirusa potiču ljudi u 20-im, 30-im, 40-im godinama’

urednik

KORONAVIRUS U BiH: 313 novih slučajeva, preminulo 12 ljudi

urednik

Hrvatska policija demantira navode o mučenju migranata na granici s BiH

urednik