ONLINE+

Amina Hodžić pobjednica foto konkursa ‘Moje Sarajevo u doba korone’

Amina Hodžić sa fotografijom koju je nazvala ”Sarajevo, pjevaj pjesme ljubavne” pobjednica je foto konkursa ”Moje Sarajevo u doba korone”, koji je za srednjoškolce i studente organizirala Javna ustanova ”Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo”.

Nagrada joj je uručena danas u prostorijama tog centra, a poručeno je da je vrijeme izolacije pokazalo značaj umjetnosti u svakodnevnici te da su mladi putem fotografija pokazali senzibilitet, maštovitost i originalnost.

Drugo mjesto zauzela je Tesnim Karišik, a treće Almedina Korać. Žiri je dodijelio i specijalnu nagradu, a ona je pripala Alminu Lihiću.

Na konkurs se prijavilo 30 autora s više od 100 fotografija, a žirijem je predsjedavao umjetnički rukovodilac Foto galerije “Jelićeva” Dženat Dreković.

– Fotografija je trenutak jednog vremena i kao takva može biti istovremeno dokument i umjetničko djelo. Upravo time se žiri vodio pri ocjenjivanju i nagrađivanju naših mladih kreativaca koji fotografski promišljaju kako da kroz medij fotografije dokumentuju ovo stanje, a da pri tome sačuvaju umjetničku vrijednost trehnutka – istakao je Dreković.

Naveo je da su nagradili autore koji su uspjeli da spoje maštovitost i nepretencioznost.

– Nadahnjuje činjenica da su naši mladi kreativci veoma uspješno odgovorili temi, sačuvali etičnost i pokazali empatiju, upravo ono što je u ovim danima pandemije najpotrebnije svakome od nas – naglasio je Dreković.

Ovo je šesta godina da je JU ”Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo” organizirala foto konkurs za mlade.

VEZANO

Sindikat doktora medicine i stomatologije apelira na Vladu da spriječi kolaps

urednik

‘Četvorka’ predstavila kandidate za načelnike u KS

urednik

Sarajevska Vijećnica u bojama zastave Europske unije i BiH

urednik