ONLINE+

Beč je najzeleniji grad na svijetu

Konsultantska kuća Resonance Consultancy je u svom najnovijem izvještaju austrijsku metropolu proglasila najzelenijim gradom za 2020. godinu. Odmah iza Beča u ovoj kategoriji su se pozicionirali Minhen, Berlin i Madrid. 

U takozvanom “Best Cities Ranking-u” upoređeno je 100 gradova širom svijeta koji imaju više od milion stanovnika i ujedno najveći broj recenzija na Tripadvisor-u. Beč je u sveobuhvatnom poretku zauzeo 36. mjesto, a prema “Green-Cities-Ranking-u” prvo.

Neke od kriterija poretka zelenih gradova su: postotak javnih zelenih površina, udio obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji energije, postotak stanovništva koji koristi javni prijevoz za odlazak na posao, koncentracija PM10 (µg/m3) čestica u zraku, potrošnja vode po stanovniku, dostupnost mogućnosti za recikliranje i kompostiranje te broj tržnica sa lokalnim proizvodima. 

Beč je bodove osvojio na osnovu “inovativnih ideja u polju mobilnosti i javnih parkova”. Pored toga se istakao kao jedan od rijetkih gradova sa nacionalnim parkom u okviru grada, park Donau-Auen. Prema poretku Resonance Consultancy austrijska prijestolnica predstavlja evropsko mjerilo lokalnog javnog prijevoza. Skoro polovina stanovništva posjeduje godišnju kartu za javni prijevoz i redovno je koristi. 

– Odličan rezultat pokazuje da Beč u mnogim oblastima predstavlja uzor za druge metropole. Parkovi i zelene površine u gradu koji su dostupni stanovnicima čine upravo tu visoku kvalitetu života. Kao pametan grad sa održivim idejama za mobilnost, energiju, život i rad, Beč je dobro opremljen za budućnost – rekao je gradonačelnik Beča Michael Ludwig, priopćio je Eurocomm-PR Sarajevo. 

VEZANO

Beč: Neobično putovanje zlatne statue Beethovena

urednik

Austrija uvrstila Hrvatsku na popis sigurnih zemalja, BiH na popisu rizičnih

urednik

Beč: Državljanstvo za potomke žrtava nacističkog režima

urednik