ONLINE+

I ove godine Šantićeve večeri poezije mjesto susreta Mostaraca

MOSTAR, 8. listopada (FENA) – Srpsko prosvjetno i kulturno društvo ''Prosvjeta'' Gradski odbor Mostar i Srpsko pjevačko i kulturno-umjetničko društvo ''Gusle'' i ove godine tradicionalno organiziraju 101. Šantićeve večeri poezije. (Foto FENA/Ivan Rozic)

rpsko prosvjetno i kulturno društvo “Prosvjeta” Gradski odbor Mostar i Srpsko pjevačko i kulturno-umjetničko društvo “Gusle” i ove godine organiziraju tradicionalne Šantićeve večeri poezije.

Svečano otvaranje 101. izdanja te manifestacije predviđeno je u nedjelju, 11. listopada, u Vladičanskom dvoru u Mostaru u 18 sati, a Šantićeve večeri poezije otvorit će predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

– Šantićeve večeri poezije izrasle su u prepooznatljivu kulturnu manifestaciju koja je izišla iz okvira pjesničkih večeri, pa tako i ove godine u sedam dana imamo različite kulturne događaje, pjesničke večeri, predstavljanja knjiga, predavanje i izložbe – kazala je na konferenciji za novinare predsjednica organizacijskog odbora Sanja Bjelica Šagovnović.

Po njezinim riječima, Šantičeve večeri poezije i ove će godine biti mjesto susreta i suradnje, a s obzirom na epidemiološku situaciju događaji na kojima se očekuje veći broj posjetitelja bit će održani na otvorenom.

Na samom otvaranju manifestacije bit će upriličena izložba pod nazivom “Nemanjići – rađanje kraljevine” i glazbeno-poetska večer “Nemanjići u Šantićevoj poeziji”. Radi se o izložbi kostima koji su rađeni za televizijsku seriju “Nemanjići”, koju je snimao RTS-a u povodu 800 godina srpskog kraljevstva i 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Istog dana planirana je i promocija knjige “100 Sizifovih pravopisnih pravila” te otvaranje izložbe Bojana Jokanovića “Sizif u borbi za ćirilicu i pravopis”, kao i početak Prosvjetine škole srpskoga jezika, povijesti i kulture.

Manifestacija se nastavlja 12. listopada u 19 sati na porti Stare crkve u Bjelušinama, dodjelom Prosvjetine stipendije “Vladimir Ćorović”, predavanjem Borjana Mitrovića “Značaj Alekse Šantića u nastavi srpske književnosti” te nastupom etno grupe “Sveti Dimitrije”.

Borjan Mitrović isto će predavanje održati i dan kasnije u Nevesinju. Predavanje i poetska večer “Nevesinje – Šantićeva druga kuća” održat će se u 19 sati u Galeriji “Nevesinje” u organizaciji SPKD Prosvjeta Nevesinje i Narodne biblioteke Nevesinje.

Program u Mostaru nastavlja se u srijedu, 14. listopada, u 19 sati u Vladičanskom dvoru, gdje će biti predstavljena knjiga Gedeona Stajića “Hercegovački vijenac” te pjesnička večer na kojoj sudjeluju pjesnici Đorđe Dabarčić, Sreten Vidaković, Novica Telebak, Radoslav Milošević, Dobroslav Ćuk i Zdravka Babić.

Izložba “Stripovijetke – pripovijetka Petra Kočića Jablan u stripu”, predstavljanje monografije “Stripovijetke” te knjige “Petar Kočić – život i rad” u organizaciji Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske planirani su za 16. listopada u 19 sati u Vladičanskom dvoru. O monografiji i knjizi govorit će Ljilja Petrović Zečić i Zoran Pejašinović.

Šantićeve večeri poezije bit će zatvorene 18. listopada izložbom dokumentarne građe “Mostarski književni krug”, autora Zlatka Serdarevića. Izložba je planirana u 19 sati u Vladičanskom dvoru.

VEZANO

Potpora Vlade gospodarstvu s dodatnih 171.408,92 KM

urednik

OPAKA BOLEST Što je uzrok stalnog rasta broja karcinoma u HNŽ-u?

urednik

Bajram u Mostaru: Mislimo na domovinu i radimo na domaćoj proizvodnji

urednik