MEDIJI

NY Times: Saudijski operativci koji su ubili Khashoggija prošli su obuku u SAD

Četvorica Saudijaca koji su 2018. sudjelovali u ubojstvu novinara Washington Posta Jamala Khashoggija prošli su paravojnu obuku u Sjedinjenim Državama prema ugovoru koji je odobrio State Department, objavio je New York Times.

Obuku je održala zaštitarska tvrtka sa sjedištem u Arkansasu Tier 1 Group, koja je u vlasništvu privatne tvrtke Cerberus Capital Management, a bila je obrambene prirode i osmišljena kako bi zaštitila saudijske čelnike, izvijestio je Times.

Novinar “The Washington Posta” Jamal Khashoggi ubijen je u kompleksu saudijskog konzulata u Istanbulu, 2. listopada 2018. godine kada je išao u konzulat po dokumente potrebne za brak, a njegovi posmrtni ostaci nisu nikada pronađeni.

Turska je za ubojstvo novinara okrivila saudijske vlasti, ali one negiraju da je u ovaj stravičan događaj bio upleten politički vrh.

Rijad je u početku negirao ubojstvo, a potom tvrdio da su ga počinili saudijski agenti koji su djelovali na svoju ruku. Prema saudijskim vlastima to je bila “odmetnička operacija”. Za ubojstvo su okrivili dvadesetak niže rangiranih odmetnutih službenika, od kojih je pet nakon suđenja koje je trajalo godinu dana, osuđeno na smrt.

Međutim, u rujnu prošle godine kazne su im smanjene na po 20 godina nakon što su im novinarovi sinovi oprostili. Hina