MEDIJI

Prosječna novinarska plaća u BiH ispod prosjeka primanja u zemlji

Prosječna novinarska plaća u Bosni i Hercegovini je ispod prosjeka primanja u zemlji, jedan je od podataka koji su prezentirani danas na online konferenciji o ekonomskom položaju, društvenom statusu i radnim pravima novinara i medijskih radnika u Srbiji i regionu, koju je organizirano Udruženje novinara Srbije (UNS).

Generalno, u BiH visina novinarske plate često zavisi od vlasničke strukture medija. U tom smislu, novinari koji rade u javnim servisima generalno su bolje plaćeni, te imaju bolje uslove rada u odnosu na one koji rade u medijima u privatnom vlasništvu.

Prema istraživanju UNS-a koje je prezentirano na konferenciji, u čijem radu su učestvovali i predstavnici Društva novinara BiH i Udruženja BH Novinari, u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji i Bosni i Hercegovini prosječna novinarska plata kreće se od 300 do 400 eura. U Hrvatskoj prosječna novinarska plata je u lokalnim medijima od 500 do 700 eura, štampi 750 do 1.000 i na nacionalnim televizijama između 900 i 1.000 eura. U Sloveniji je prosječna novinarska plata oko 1.300 eura.

U Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, Bosni i Hercegovini je prosječna novinarska plata ispod prosjeka primanja u zemlji. Dok je, recimo, u Sloveniji prosječna novinarska plata iznad prosječne slovenačke plate.

Kada je reč o broju medijskih radnika, odnosno novinara u Srbiji i zemljama bivše Jugoslavije, u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, kao i Makedoniji ne postoji zvanični podatak.

Kada je u pitanju BiH, kao najveći problemi istaknuti su nepoštovanje novinarske struke, slobode mišljenja, objektivnosti i istinitosti izvješavanja.

Dalje je istaknut loš materijalni status većine novinara i novinarki u BiH čija su primanja niža od državnog prosjeka, neadekvatna primanja u odnosu na obim posla, potpisivanje ugovora na određeno vreme i višegodišnji rad na crno.

Ekonomska zavisnost od poslodavca često se koristi kao oblik ucjene, a posljednjih godina sve je izraženiji i problem profesionalne (ne)solidarnosti među samim novinarima i vlasnicima medija.

Istraživanje je nastalo u okviru projekta “Biti novinar – Konferencija o ekonomskom položaju, društvenom statusu i radnim pravima novinara i medijskih radnika u Srbiji i regionu”. Projekat je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

VEZANO

Slabo plaćeni novinari rade posao skupo plaćenih pravosudnih tijela

urednik

Osuđeni na šest mjeseci zbog napada na novinare

urednik

Deseci novinara umrli od koronavirusa od ožujka

urednik